Skolemiljø

Skole refses etter diplom-fadese

Statsforvalteren kritiserer skolens oppfølging etter at 12-åring fikk diplom med tittelen «Trinnets klovn» på skoleavslutning.

SKOLEAVSLUTNING: Det var under en skoleavslutning ved Kjørbekkhøgda skole i Skien at gutten fikk diplomet. Foto: Google/Privat
SKOLEAVSLUTNING: Det var under en skoleavslutning ved Kjørbekkhøgda skole i Skien at gutten fikk diplomet. Foto: Google/Privat Vis mer
Publisert

I begynnelsen av juni skrev Dagbladet om den 12 år gamle gutten som fikk en trist avslutning på skoleåret ved Kjørbekkhøgda skole i Skien.

Torsdag 2. juni skulle sjuende trinn ha skoleavslutning, og 12-åringen hadde gledet seg stor til å få diplom.

«Trinnets klovn»

Skuffelsen var derfor stor da gutten ble kalt opp på scenen for å motta et tullediplom med tittelen «Trinnets klovn».

- Han prøvde å holde maska, og skulle ikke vise at han var lei seg. Men vi merket det, sa guttens far til Dagbladet.

TRINNETS KLOVN: 12-åringen fikk diplom med «trinnets klovn», selv om han ifølge faren overhodet ikke passer den beskrivelsen. Foto: Privat
TRINNETS KLOVN: 12-åringen fikk diplom med «trinnets klovn», selv om han ifølge faren overhodet ikke passer den beskrivelsen. Foto: Privat Vis mer

Det var tre andre med utenlandsk opprinnelse fra samme trinn som også fikk diplom med «Trinnets klovn». Dagbladet har sett diplomene deres.

Ei jente med utenlandsk bakgrunn fikk diplom med «Trinnets sau».

- Verste du kan si

Faren reagerte kraftig på det han mener var rasisme:

- I vår kultur er det verste du kan si til noen. Hvorfor får bare de tre utlendingene tullenavn? Noen fikk årets pianist, årets fotballspiller og årets smarteste. Hvorfor var det ikke tullenavn til alle?

Faren kunne fortelle om tøffe dager i etterkant av hendelsen, der 12-åringen har vært nedfor som følge av hendelsen.

- Samme kveld, da han skulle legge seg, sa han: «Pappa, tror du jeg kommer til å glemme denne dagen? Jeg blir flau når andre ler av meg foran familien».

Gutten har i etterkant av hendelsen nektet å dra tilbake på skolen. Familiens fastlege har skrevet ut en legeerklæring så 12-åringen skal slippe å møte opp resten av skoleåret.

Får refs av statsforvalteren

Rektor ved skolen har lagt seg langflat etter hendelsen, som han beskriver som en glipp som ikke representerer det Kjørbekkhøgda står for som multikulturell skole.

- Vi er selvsagt lei oss for dette. Vi beklager, sånn som vi beklaget overfor familien samme dag - og dagen etter, sa han til Dagbladet.

I etterkant av hendelsen valgte faren å melde inn skolen til statsforvalteren i Vestfold og Telemark. Nå kritiserer statsforvalteren Kjørbekkhøgda skoles oppfølging av saken.

PÅ VILLE VEIER: En bøffel skremt av trafikk og tuting fra en bil stormet inn på en barneskole i byen Huishui sørvest i Kina onsdag ettermiddag. Video: Reuters Vis mer

Skolen har i sitt svar til Statsforvalteren gjort det klart at de har til intensjon om å beklage overfor 12-åringen så snart gutten er tilbake på skolen. Dette mener ikke statsforvalteren at holder:

- Slik tiltakene er formulert, er alle tiltakene avhengig av at 12-åringen kommer tilbake på skolen. Gutten vil ikke dette, og både foresatte og legen tenker at dette ikke er til hans beste, skriver de.

- Har ikke hørt barnet

I et vedtak gjort den 15. juni kommer statsforvalteren fram til at skolen har brutt sin plikt til å gjøre noe for at eleven skal få det bra.

- Skolen har ikke undersøkt saken tilstrekkelig. Skolen har ikke satt inn egnede og tilstrekkelige tiltak. Skolen har ikke hørt barnet før tiltakene er satt i verk. Skolen har ikke vurdert barnets beste i tilstrekkelig grad.

Ettersom eleven avslutter skolegangen ved Kjørbekkhøgda skole til sommerferien, får ikke skolen noen påleggspunkter.

12-åringens familie vil takke statsforvalteren for vedtaket.

- Det er en bra ting. Mange vet ikke hvor de skal gå hvis det skjer noe med deres barn. Selv om dette var vondt og tungt for oss, så vet flere nå hva statsforvalteren kan gjøre, sier guttens far til Dagbladet.

Han tror imidlertid ikke at vedtaket er nok, og etterlyser tiltak på skolen slik at det ikke skal skje igjen.

- Hvis vi visste om muligheten for å sende inn 9A-skjema, så hadde vi kunne gjort noe før. Nå vet vi at et barn som går på skole i Norge har rett til å klage på skolen og fortelle sin egen mening, sier han.

- Noen lyttet

Faren forteller at 12-åringen følte det som om en bør ble løftet av skuldrene hans da han kom ut fra statsforvalterens kontor, der gutten hadde fått fortelle sin egen opplevelse av saken.

- Det var noen som lyttet, sier han.

På sosiale medier har det vært svært delte meninger om saken.

I en kommentar skrevet av debattansvarlig Heidi Erikssen hos lokalavisa Varden, stiller hun spørsmål ved om voksne mennesker som leser saken skal sitte foran skjermen og vurdere om en 12-åring skal ha rett til å føle seg krenket eller ikke.

«Det kan godt hende det diplomet ikke var vondt ment, men det ble åpenbart oppfattet sånn. «Klassens eller trinnets klovn» er ikke en positiv karakteristikk. Og en 12-åring har blitt så lei seg at han har blitt hjemme de siste ukene av skoleåret», skriver hun.

- Rasisme og mobbing

Guttens far mener mange ikke kjenner til hva som ligger bak saken, og ber folk om ikke forhåndsdømme uten å kjenne til detaljene.

- Det var rett og slett rasisme og mobbing for oss, sier han.

De siste ukene har guttens familie brukt tid på å få ham i bedre humør. De har nylig vært to dager i Oslo og besøkt de stedene 12-åringen liker.

- Han har også vært litt på trening. Jeg håper det blir bedre og bedre. Han er en veldig sterk gutt, men en 12-åring bør ikke oppleve noe sånt. Vi som foreldre skal stå sammen med ham framover, sier faren.

Han vil også takke de som har vist støtte til familien etter forrige artikkel.

- Det er mange som har tatt kontakt med oss etter at saken sto i avisa. Det er også mange kjente mennesker som støtter oss, sier han.

Rektor ved Kjørbekkhøgda skole, Jostein Bendiksen, har fått anledning til å kommentere denne artikkelen.

- Vi har beklaget saken overfor familien, og jobber seriøst og godt med alle instanser og alle involverte. Vi ønsker samtidig å se framover og sørge for at ingen skal oppleve noe slikt igjen, sier han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer