SENDTE EPOST: Assisterende direktør Dag Hovdhaugen i Utdanningsetaten vil ikke utdype hva han mente med formuleringene i eposten som fredag ettermiddag ble sendt rektorene i Oslo-skolen. Foto: Mimsy Møller / Samfoto
SENDTE EPOST: Assisterende direktør Dag Hovdhaugen i Utdanningsetaten vil ikke utdype hva han mente med formuleringene i eposten som fredag ettermiddag ble sendt rektorene i Oslo-skolen. Foto: Mimsy Møller / SamfotoVis mer

Får LO-kritikk etter e-post til Oslo-rektorer

Skole-sjef ut mot mediene i epost til Oslo-rektorer

Mye som er gjengitt i mediene er ikke korrekt, skriver assisterende skoledirektør Dag Hovdhaugen til Oslos rektorer. LO-forbund reagerer på framgangsmåten.

Men Hovdhaugen vil ikke si noe om hva han mener er uriktig i pressens framstilling av konflikten mellom sin egen sjef, skoledirektør Astrid Søgnen, og SVs skolebyråd Inga Marte Thorkildsen.

- Det sies ting i mediene som motsier hverandre. For øvrig ønsker vi ikke å kommentere eller utdype e-posten som ble sendt til våre ansatte, sier Dag Hovdhaugen i en skriftlig kommentar til Dagbladet.

- Forundret

Det var like etter klokken 14.30 fredag ettermiddag at Oslos assisterende skoledirektør sendte den aktuelle e-posten til kommunens rektorer og Utdanningsetatens administrative ledelse.

- Mange er sikkert forundret over oppslagene i avisene i dag. Mye av det som er gjengitt der, er ikke korrekt. Det som er riktig, er at vi står i en utfordrende situasjon, skriver Hovdhaugen i e-posten.

Da hadde Dagsavisen og Aftenposten allerede meldt at Hovdhaugens sjef, utdanningsdirektør Astrid Søgnen, i et møte med byrådsleder Raymond Johansen 7. september skal ha blitt bedt om å gå av.

ERFAREN: Astrid Søgnen har ledet utdanningsetaten i Oslo i 18 år. Her hilser hun på statsminister Erna Solberg i 2014.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ERFAREN: Astrid Søgnen har ledet utdanningsetaten i Oslo i 18 år. Her hilser hun på statsminister Erna Solberg i 2014. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Dagen før skal Søgnen, som fortsatt fungerer i stillingen som Oslos skoledirektør, ha fått beskjed om at hun ikke får fortsette når hun 8. november fyller 67 år. Bakgrunnen skal være de store samarbeidsproblemene mellom henne og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

Søgnen ønsket fredag selv ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

- Jeg svarer ikke på spørsmål vedrørende mitt ansettelsesforhold, sa hun.

- Krevende situasjon

Dagbladet har sendt Hovdhaugen sju konkrete spørsmål om innholdet i e-posten og forholdet mellom Utdanningsetatens ledelse og den politisk ansvarlige, Inga Marte Thorkildsen.

Ingen av dem vil han besvare.

- Det forundrer meg ikke. Dette er jo helt i tråd med Utdanningsetatens stil, sier nestleder Terje Moen i Skolenes landsforbund til Dagbladet.

REAGERER: Terje Moen, nestleder i Skolenes landsforbund. Foto: Bo Mathisen/Skolenes landsforbund
REAGERER: Terje Moen, nestleder i Skolenes landsforbund. Foto: Bo Mathisen/Skolenes landsforbund Vis mer

LO-forbundet organiserer lærere i Oslo-skolen, i likhet med det langt større Utdanningsforbundet.

- Flere politikere har kommet på banen og bedt om at Inga Marte Thorkildsen utdyper hva hun mener når hun snakker om manglende samarbeidsvilje fra Utdanningsetatens side. Da bør etaten også konkretisere hva som menes med formuleringene i denne e-posten, sier Moen.

- Åpent oppgjør

Fagforeningslederen går langt i å antyde tvil om realitetene i varselet som er kommet inn mot SV-byråden. I varselet som er til behandling og som Aftenposten først omtalte, anklages Marte Thorkildsen for å oppføre seg trakasserende og utilbørlig overfor ansatte i Oslo-skolens administrasjon.

- Skolenes landsforbund har ytringsfrihetssaken i Oslo friskt i minne, der tjenstlig tilrettevisning deles ut av rektorer med støtte fra etaten. Vi fristes til ikke å ta varselet mot Thorkildsen helt på alvor, sier han til LO-forbundets egne nettsider.

Han leser situasjonen som har oppstått som en maktkamp mellom administrativ og politisk ledelse i Oslo kommune.

VARSEL: Ansatte i Oslo-kommune har levert varsel mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, som anklages for trakassering og utilbørlig oppførsel.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VARSEL: Ansatte i Oslo-kommune har levert varsel mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, som anklages for trakassering og utilbørlig oppførsel. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det ligner på et åpent opprør fra dem som har levert varselet, mot Inga Marte Thorkildsen og hennes ønske om tillitsreform og mer åpenhet i skolen.

- Hvordan kan du antyde at varselet ikke er reelt når du ikke kjenner innholdet i det?

- La meg være tydelig: Alle varsler skal tas på alvor. Men en gjør seg jo noen tanker hvis det er sånn at dette kommer dagen etter et møte der Søgnen blir bedt om å gå, sier Moen.