Skole skiller gutter og jenter

Tromsø-skole med 300 elever har innført separat gym- og svømmeundervisning på grunn av en muslimsk elev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Foreldrene til den muslimske eleven ga beskjed til Borgtun skole om at jenta ville utebli fra undervisning i gym og svømming på grunn av familiens trosretning. Det resulterte i at skolen bestemte seg for å skille gutter og jenter i de to fagene på det aktuelle klassetrinnet, skriver Nordlys.

- Det var ikke et krav fra foreldrene, bare en opplysning, sier fagleder Knut Johansen ved Borgtun skole.

- Vil inkludere Med den nye ordningen får jenta delta i undervisningen. Det er positivt, mener skolen.

- Vi ønsker å inkludere alle elevene. Vi vet jo hvor viktig det er med svømmeundervisning, så vi ville gjøre det vi kunne for å få med alle, sier Johansen.

Borgtun skole er en av Tromsøs mest internasjonale skoler og har flere muslimske elever. Johansen opplyser at skolen trolig vil ta hensyn dersom andre muslimske foreldre ytrer ønske om tilsvarende ordninger på andre klassetrinn.

Ingen som sa noe Elevenes foreldre og foresatte ble informert om ordningen på et foreldremøte tidligere i høst. På møtet var det ingen som ytret meninger om ordningen, ifølge Johansen.

Elevene selv mener ifølge Johansen at kjønnsdelingen er positiv.

- Tilbakemeldingen jeg har fått, er at mange av jentene virker tryggere når de har gym uten guttene, sier Johansen.

Frp reagerer Stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug reagerer kraftig på kjønnsdelingen.

- Ifølge opplæringsloven skal ikke inndeling skje på bakgrunn av for eksempel kjønn. Dette har vært et viktig prinsipp i Skole-Norge i mange år. Det handler om at jenter og gutter er like mye verdt, sier Hanekamhaug til NTB.

Hun peker også på at foreldre etter opplæringsloven ikke har lov til å holde elever borte fra obligatorisk opplæring.

Delte meninger Blant politikerne i Tromsø er det delte meninger om saken. Magnus Mæland, som sitter i oppvekstkomiteen for Høyre, mener kjønnsdelingen er uakseptabel og det motsatte av integrering.

Rødt-representant Elin Jørgensen sier til Nordlys hun regner med at det ligger viktige hensyn bak avgjørelsen, selv om den kan være i strid med opplæringsloven.

(NTB)