Skolearbeid på dugnad

JÆREN (Dagbladet): Ola Håland (61) husket sine første skoleår før krigen med stor glede, men fortvilte over det gamle skolehuset som forfalt år etter år. Han samlet bygdefolket til dugnad og det 100 år gamle bygget på Jæren ble reddet i tolvte time.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Her har folk virkelig jobbet sammen for å ta vare på den gamle skolen. Den var bare et vrak, nå elsker ungene å feire geburtsdagene sine her, forteller Håland.

Han var elev ved Opstad skule fra 1937 til 1940. Skolen hadde ett rom, alle gikk i samme klasse. Læreren var streng og hadde samme autoritet som lensmann og prest.

Som voksen ble Ola boende på garden med utsikt mot gamleskolen, som ble mer og mer preget av tidas tann.

- Fra kjøkkenvinduet så jeg skolen smuldre mot jorda. Det var for ille, mente bonden. Skolen ble nedlagt allerede i 1959.

Kommunen ga blaffen og så ingen verdi i trehuset. Andre mente også det var meningsløst å bruke tid og krefter på bygget.

Offentlige skoler forfaller, hærverk er utbredt - ingen brydde seg om et kulturminne som den gamle skolestua på Opstad. Men noen ildsjeler samlet inn penger og gjøv løs på arbeidet.

Ola Håland har ikke tall på hvor mange dugnadstimer som har gått med. Det har blitt flott inne og ute. Snart kommer også klatrevegg og ballplass.

- Jeg er ikke så veldig kulturelt engasjert, det er ikke det. Men nå er folk så glade for at de har fått dette møtestedet, det er gildt, sier jærbonden.

Han synes det er et «merakkels» at Dagbladet skal bry seg om hans kjærlighet til gamleskolen.

Igjen har det blitt liv og røre rundt Opstad gamle skule, takket være gamle elever som er glade i huset.