Skolebarn blir drept i demonstrasjoner

Skolene i Jemen stenger for å la elevene demonstrere mot styresmaktene i landet. Flere har blitt drept melder Redd Barna.

SMÅ BARN: Store og små demonstrerer mot styresmaktene i Jemen. Skolene stenger i landet så alle kan delta. Foto: AFP/Ahmad Gharabli
SMÅ BARN: Store og små demonstrerer mot styresmaktene i Jemen. Skolene stenger i landet så alle kan delta. Foto: AFP/Ahmad GharabliVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene har demonstrasjonene og volden i Jemen eskalert. Styresmaktene har ikke kontroll over situasjonen, og nå deltar skolebarn i voldelige sammenstøt. Flere har blitt drept og skadet, melder Redd Barna.

Stenger skolene
Mange skoler har blitt stengt de siste ukene i hovedstaden Sanaa, og i storbyen Aden sør i Jemen. Disse skoleleevene har fått beskjed om å ta til gatene for å bli en del av folkemengden som protesterer mot landets ledelse.

- Dette er et brudd på barnas rett til utdanning. Og sikkerheten og velferden deres er i fare. Vi vet fra tidligere erfaring at skolen har en avgjørende betydning for at barna kan beholde følelsen av trygghet og stabilitet i en krisesituasjon, sier Fatima Al Ajel ved Redd Barnas kontor i Jemen.

Redd Barna holder skolene åpne
- Jeg har hørt om mange barn som har blitt drept i demonstrasjonene. Mange andre har blitt tvunget til å slutte på skolen. Sånn skal det ikke være. Alle barn har rett til beskyttelse, sier 14 år gamle Marwan til Redd Barna.

14 år gamle Marwan går på Al-Motasam skolen, som er en Redd Barna-støttet skole i Sanaa. Nå er det bare åtte skoler igjen i hovedstaden som holder åpent, og dette er en av dem.

Det er en rekke ulike organisasjoner som har bedt rektoren ved skolen, Khalid Jabori, om å la elevene delta i demonstrasjonene. Men rektoren har nektet.

Khalid Jabori hadde en prat med foreldrene til skolens elever for noen uker siden om nettopp dette temaet.

- Jeg ble lettet da alle foreldrene var enige i at vi ikke skal involvere barna i de politiske problemene, sier Jobari til Redd Barna.