Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skolebarn drept

Minst 62 mennesker - skolebarn, kvinner og geistlige - ble drept da en buss kjørte på en landmine i Sri Lanka i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var en kraftig landmine som sprengte den fullastede bussen med «kvinner, skolebarn og geistlige» i morges. Minst 62 mistet livet og 78 mennesker er skadd.

- Dette er en grusom handling, med uskyldige sivile, også barn, som ofre. De siste månedene har vi hatt en utvikling hvor den ene voldshandlingen tar den andre. Og volden blir bare grovere og grovere og frykten for en ny borgerkrig er tilstede, sier utviklingsminister Erik Solheim til NRK.

Nå svarer Sri Lankas luftvåpen med å bombe området der de tamilske tigrene holder til, nord-øst på landøya, skriver nyhetsbyrået Ap.

Skylder på tigrene

Regjeringen i Sri Lanka legger ansvaret for mineaksjonen på de tamilske tigrene. Eksplosjonen ble beskrevet som «enorm» av militærtalsmann Prasad Samarasinghe. Han sier videre at minen sprengte bussen sønder og sammen.

- Minen eksploderte midt under bussen, som var full av passasjerer, sier Bandula Seneviratne, en fotograf som var en av de første på åstedet, ifølge Ap.

En doktor som tok imot de skadde på sykehuset, S. B. Bothota, sier at det var 15 skolebarn blant de 62 drepte. 

Bomber tamilområdene

BLUSSER OPP: Bare siden april har 500 mennesker mistet livet i den langvarige konflikten i Sri Lanka. Foto: Google Earth
BLUSSER OPP: Bare siden april har 500 mennesker mistet livet i den langvarige konflikten i Sri Lanka. Foto: Google Earth Vis mer

Bare timer etter eksplosjonen, meldte TamilNetWeb at to fly bombet områder nord. Samarasinghe bekreftet bombingen, og sa at flyvåpenet gjennomførte begrensede avskrekkingsaksjoner, skriver Ap.

Forverring

Dagens angrep er det alvorligste siden våpenhvilen i 2002. Sri Lankas befolkning har gjennomlevd 20 år med borgerkrig, men håpet om at våpenhvilen fra 2002 skulle lede til fred, synes å svinne. Bare siden april måned i år har 500 mennesker, mange av dem sivile, blitt drept.Reuters.

- Dette er uten tvil igangsatt for å skape kaos, sier en myndighetsperson ifølge BBC. Han håpet og trodde at dagens landmineaksjon ikke vil føre til ytterligere forverring av konflikten.

Ingen grupper har foreløpig tatt ansvaret for dagen aksjon, melder

Nyhetsbyrået har snakket med en talsmann for landets regjering, som sier at tamiltigrene «bestemt» stod bak angrepet. De tamilske tigrene har ingen umiddelbar kommentar til eksplosjonen, men har tidligere avvist at de har stått bak lignende aksjoner.

Må ta grep sjøl

Tidligere denne måneden var det samtaler mellom representanter for regjeringen og de tamilske tigrene i Oslo. Disse samtalene førte ikke fram.

- Vi har hatt mange møter og kommet med en rekke forslag, men begge parter har nokså resolutt avvist forslagene. Vi vil forsøke å åpne kontaktlinjer mellom partene, men et initiativ i fredsprosessen må komme fra tigrene eller regjeringen, forteller Solheim.

Mer enn 60.000 mennesker har mistet livet i konflikten i Sri Lanka.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling