Skolebarn er i dårlig form

En dansk undersøkelse viser at skolebarn i niårsalderen er i dårligere form enn barn var for 12 år siden, skriver Jyllandsposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen omfatter 590 ni-åringer, og er foretatt av doktorgradstipendiat Niels Wedderkopp på Institutt for Idrett ved Universitetet i Odense. Tallene er blitt sammenlignet med en tilsvarende undersøkelse fra 1987, hvor 1350 elever i tredje klasse ble testet. Sammenligningen viser at guttenes fysiske form har falt mer enn jentenes, skriver Jyllandsposten.

Et fåtall av barna i undersøkelsen driver med idrett, og de fleste blir kjørt til skolen.

- Resultatet kom faktisk som et sjokk på oss, sier Niels Wedderkopp til det danske forskningstidsskriftet «Ny Viden». - Formnedgang hos barn er ikke registrert siden man begynte å måle barns fysiske form i 1930-årene, sier Wedderkopp.

Han tror stillesitting foran dataskjermen har mye av skylden for formnedgangen. Også andre endringer i kulturelle forhold på slutten av 1980-årene kan forklare barnas dårlige fysiske form.

- I disse årene har det skjedd noe i forhold til mønstret for hvordan barn lever, sier den danske forskeren til «Ny Viden».

Undersøkelsen ble foretatt på en ergometersykkel, hvor barnas fysiske form ble målt i watt som den effekten tråkkingen oppnådde.