Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skolebarn oppdaget syk ulv under aktivitetsdag

Skabbete ulv skutt i Enebakk i dag.

AVLIVET: En skabbete hannulv ble i formiddag avlivet i Enebakk i Akershus. Foto: Gunnleik Seierstad / Enebakk Avis
AVLIVET: En skabbete hannulv ble i formiddag avlivet i Enebakk i Akershus. Foto: Gunnleik Seierstad / Enebakk Avis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I ettermiddag ble en skabbete ulv skutt og drept ved Sand Gård i Enebakk i Akershus.

Ifølge NRK var det tre elever, som var på aktivitetsdag på gården, som fant det syke dyret. De var i ferd med å undersøke et viltkamera da de oppdaget ulven, som var tydelig redusert.

Både Statens Naturoppsyn og Fylkesmannen rykket ut til gården.

Ble avlivet Det har de siste dagene kommet flere meldinger om at en skabbete ulv har vært observert i Enebakk.

- Vi ble først gjort kjent med at det var en veldig nærgående ulv i området på fredag. Ifølge synsobservasjoner så det ut som om den hadde skabb, sier Christian Hillmann hos Fylkesmannen til Dagbladet.

Tirsdag formiddag ble Fylkesmannen nok en gang varslet om at ulven var oppdaget i området.

- Vi fikk i formiddag beskjed om at ulven var observert av disse tre ungdommene som sjekket viltkameraet. Ulven lå på stedet. Vi reiste ut og så at ulven var veldig redusert. Den løftet på hodet og så på oss, men gjorde ikke tegn til å ville dra og snerret ikke. Vi tok sammen med Miljødirektoratet avgjørelsen om human avliving. Den ble skutt på kloss hold, det var vi som sto for det.

Manglet pels Ved nærmere undersøkelser kunne de konstatere at rundt halvparten av kroppen var uten pels.

- Det var små sår på halepartiet og andre steder på kroppen. Det kunne nesten minne om magesår og magesekken var skral. Vi vurderte at dette var det mest humane, sier Hillmann.

Dyrekadaveret ble fryktet til et veterinærinstitutt, der det skal undersøkes nærmere.

DNA-analyser vil vise om dette er alfahannen i området. Hvis så er tilfelle, må to fjorårvalper nå greie seg uten både mor og far.

- Vi vet ikke om det er alfahannen. Ulver hører gjerne til en familiegruppe, som normalt består av en alfahunn og alfahunn, som markerer revir og er ledere når det jaktes. Mora ble tatt under elgjakta, i nødverge etter et angrep på en jakthund. Hvis valpene går alene, vil det være vanskeligere for dem å legge ned store byttedyr. Det blir spennende å følge situasjonen fremover, sier Hillmann.

Smittsomt Hillmann sier at skabben er veldig smittsom.

- Reveskabb ble først dokumentert i Norge i 1976. Den kan også gå på gaupe, hund og katt. Mennesker kan bli smittet, men skabben klarer ikke å formere seg på mennesker, så det vil kunne gå over på kort tid. På gaupe, hund og katt kan det være et stort problem.

Studier gjort i 2014 viste at ulver kan utvikle antistoffer mott skabb, slik at sykdommen ikke er ensbetydende med død.

Det er vinteren 2015/2016 dokumentert mellom 34 og 38 ulv i Norge, ifølge Rovdatas foreløpige rapport fra 15. desember. Fem av disse er døde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media