Skolebarn roper om hjelp fra ruinene

- Bygningen begynte plutselig å rugge fram og tilbake, forteller ei skolejente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 8500 mennesker er døde etter det kraftige jordskjelvet sentralt i Kina, ifølge nyhetsbyrået AP.

Over 10 000 skal være skadd. I 18-tida norsk tid var situasjonen ennå svært uoversiktlig i flere områder, og dødstallene er ventet å stige.

I fylket Beichuan forteller redningsmannskaper at 80 prosent av alle bygninger jevnet med jorda, mens hjelpen på grunn av ødelagte veier ennå ikke har nådd fram til bebyggelse som ligger like ved episenteret.

Jordskjelvet målte 7,8 på Richters skala og var så kraftig at det kunne merkes i mesteparten av Kina. Ifølge CNN er det omkomne både i provinsene Sichuan, Gansu, Chongqing og Yunnan - områder der det til sammen bor over 190 millioner mennesker.

Flere skoler raste sammen

Noen av de mest gruoppvekkende scenene etter dødsskjelvet utspilte seg i kveld ved flere barne- og ungdomsskoler som har kollapset.

I byen Dujiangya i Wenchuan fylke frykter myndighetene at så mange som 900 elever er begravd i ruinene av Juyan skole. Minst 50 av dem er døde, mens flere av barna er i live under sammenraste betongblokker.

Noen av de begravde tenåringene kjemper for å komme løs fra ruinene mens andre roper på hjelp, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

SAMMENRASTE SKOLER: Det er foreløpig uklart hvor mange av de rundt 900 elevene ved denne skolen i Dujiangyan som er døde etter jordskjelvet. Foto: REUTERS / SCANPIX
SAMMENRASTE SKOLER: Det er foreløpig uklart hvor mange av de rundt 900 elevene ved denne skolen i Dujiangyan som er døde etter jordskjelvet. Foto: REUTERS / SCANPIX Vis mer

- Klokka 14.30 begynte bygningen plutselig å rugge fram og tilbake, forteller ei skolejente som sier at hun unnslapp i live fordi hun løp raskere enn de andre.

I kveld bisto fem gravemaskiner å bistå i redningsarbeidet ved skolen, mens fortvilte foreldre var hjelpeløse vitner til dramaet. En mann som bor like ved skolen forteller at også andre elever klarte seg.

- Noen hoppet ut av vinduer, mens noen få klarte å løpe ned de trappene som ikke hadde kollapset, forteller Gao Shangyuan til Xinhua.

Det er foreløpig ikke kommet detaljer om situasjonen ved minst fire andre skoler som skal være rast sammen.

Lekkasje ved ammoniakkfabrikk

Blant de utallige andre ødelagte bygninene er to kjemikaliefabrikker i byen Shifang. Der har det lekket ut minst 80 tonn med ammoniakk samtidig som hundrevis av arbeidere ligger begravd i ruinene.

Redningsarbeidet i de bebygde fjellsidene generelt bli svært vanskelig.

- Det kan komme jordskred som vil stoppe redningsarbeidet som skjer via veinettet. Dette kan bli svært stygt i de mer avsidesliggende delene av provinsen, sier geofysikk-professor Peter Sammonds ved University College London til CNN.

Skolebarn roper om hjelp fra ruinene

Han forteller at mange av bolighusene i de verst rammede områdene er bygd på ustabil grunn, noe som bidrar til omfanget av jordskjelvkatastrofen.

<B>ENORME KREFTER:</B> Hele rekkker med bolighus er jevnet med jorda flere steder.
<B>DESPERASJON:</B> Denne kvinnen var i live etters skjelvet men lå fastklemt i bygningsmassene.
<B>MANGE TUSEN SKADDE:</B> I tillegg til minst 8500 omkomne er trolig mange flere skadd.