DRONEVIDEO: Minst 64 mennesker omkom i skogsbrannen som herjet i Portugal 18. juni. Her viser en dronevideo scenene etter det statsministeren har kalt for landets største tragedie på flere tiår. Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Skogbrannen i Portugal i juni:

Skolebarn som ble rammet av dødelig skogbrann i Portugal samler inn penger til å saksøke flere europeiske land for klimasvikt

Hevder den manglende håndteringen av klimaendringene truer retten de har til å leve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skolebarn i området som ble rammet av den dødelige skogbrannen i Portugal har åpnet en innsamlingsaksjon for å kunne opprette søksmål mot 47 europeiske land.

Det fordi de hevder de aktuelle landenes manglende håndtering av klimaendringene truer retten de har til å leve, skriver The Guardian.

Blant landene er Storbritannia, Irland, Tyskland og Frankrike - som er blant landene i Europa som står for mest utslipp.

- Så distriktet brenne ned

Sammen med organisasjonen Global Legal Action Network (GLAN), bestående av advokater og undersøkende journalister, ønsker barna å samle inn nok penger til å ta saken opp for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

For å få gang på søksmålet trenger de å samle inn over tre millioner kroner.

- I juni dette året så disse barna byen deres brenne som et resultat av den verste skogbrannen i landets historie. Brannen, som har blitt knyttet til klimaendringer, krevde livet til over 60 personer, skriver GLAN-organisasjonen på nettsiden CrowdJustice, hvor innsamlingen er i gang.

Organisasjonen hevder slike søksmål er nødvendig fordi de aktuelle landene ikke gjør det de mener er nødvendig for å kutte i drivhusgassene.

Dødelig brann

Seks barn fra byen Leira i Portugal, som ble rammet brannen, er med på planene som søksmål. Det er barn mellom fem og 14 år, ifølge The Guardian.

Minst 64 personer mistet livet og mer enn 150 ble skadd i den voldsomme brannen som brøt ut i 17. juni. Det har i ettertid blitt stilt spørsmål om hva som førte til at dødstallene ble så høye, da Portugal utsettes for skogbranner hvert år.

Mange har i den sammenheng fokusert på myndighetenes håndtering av situasjonen - blant annet at de ikke stengte av vei N236. Veien ble satt opp som alternativ rute da brannen brøt ut, og 47 av brannofrene brant i hel inne i bilene sine på denne veien.

- Forventer mer skogbranner

Flere har hevdet at klimaendringene er årsaken til at brannen ble så kraftig som den ble.

Dagbladet snakket med klimaforsker Bjørn Hallvard Samset, ved CICERO Senter for klimaforskning, om klimaendringer noen uker tilbake. Han kunne da fortelle at klima til en viss grad er en faktor når det kommer til skogbranner.

- Skogbranner kommer av at det jevnt over er varmere over lengre tid. Det tørker ut bakken og skogen, som gjør den lettantennelig. Skogbranner er noe vi forventer mer av, sa Samset.

Oppvarmingen gjør at man forventer flere skogbranner, men fremdeles venter man på den helt solide forskningen på om dette henger sammen med klimaendringene.

Det har også blitt sagt at et lynnedslag kan ha vært årsaken til brannen.