Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skolebyråden bryter menneskerettighetene

Generalsekretær i Islams råd reagerer på skolebyrådens bønne-nekt på Hellerud videregående skole.

- KRENKET: Generalsekrtær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, mener skolebyråden bryter menneskerettighjetene når han ikke tillater elever å bruke et av skolens stillerom for å be i friminuttene. - Jeg synes det er overraskende og skuffende at skolebyråden snur i saken - fra å si at det var opp til skolen og rektorene selv og at han ikke vil blande seg inn, til nå å nekte dette, sier Asfar til Dagbladet.

Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
- KRENKET: Generalsekrtær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, mener skolebyråden bryter menneskerettighjetene når han ikke tillater elever å bruke et av skolens stillerom for å be i friminuttene. - Jeg synes det er overraskende og skuffende at skolebyråden snur i saken - fra å si at det var opp til skolen og rektorene selv og at han ikke vil blande seg inn, til nå å nekte dette, sier Asfar til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hellerud videregående skole hadde som første skole i landet, tillatt et muslimsk bønnerom på skolen.

Etter planen skulle først bønn gjennomføres i dag klokka 14.30, men etter at skolebyråd Torger Ødegaard nå har satt ned foten, vil dette ikke skje.

- Jeg har gitt beskjed til skolen via utdanningsdirektøren at det ikke er aktuelt å etablere egne bønnerom i Oslo-skolen. Skolen er en kunnskapsinstitusjon og ikke noen religiøs institusjon, sier Ødegaard til NRK.

Generalsekretær Mehtab Afsar i Ilamsk råd Norge reagerer på dette.

- Jeg synes det er overraskende og skuffende at skolebyråden snur i saken - fra å si at det var opp til skolen og rektorene selv og at han ikke vil blande seg inn, til nå å nekte dette. Det er overraskende at han snur og griper inn på denne måten, og jeg mener at han med dette forbudet bryter med FNs menneskerettigheter, kapittel 18, sier Asfar.

- Tro krenkes - Jeg vil også påpeke at det Ødegaard nå gjør, er i strid med og trakassering av rettighetene vi i Vesten verdsetter så høyt. På den ene siden ser man på ytringsfriheten som noe ukrenkelig, men samtidig ser man her et eksempel på hvordan mennesker rett til å tro krenkes. Det er en elvmotsigelse, fortsetter han.

Asfar mener at noe av kjernen i saken ligger i at skolebyråden har misforstått tilbudet Hellerud Videregående skole ønsket å tilby elevene sine.

- Rektor har aldri tenkt at dette skulle bli et bønnerom, men et stillerom. Hun har aldri brukt begrepet bønnerom. Tanken var at elevene skulle få et sted der de kunne tenke, be, meditere eller bare lukke ønene noen minutter hver dag i friminuttene. Det sjenerer ingen. Det kan være krevende å gå på skole, og om noen stille og rolig vil be en bønn eller tenke noen minutter, kan ikke jeg se hvor skadelig det kan være for skolemiljøet, heller tvert i mot, sier Asfar og fortsetter:

- Jeg håper skolebyråden nå korrigerer sitt utsagn fra å si at det er et bønnerom vi krever. Jeg håper også at han viser respekt for folks behov om å be en bønn på skolen i fem - seks minutter i skolefriminuttet.

- Ingen religiøs institusjon Skolebyråd Torger Ødegaard sier til Dagbladet at han er uenig med Asfar i dette, og at han har forholdt seg til den informasjonen skolen har gitt ham.

- Jeg har stor respekt for personlig tro, men mener det er galt å ha et eget bønnerom i osloskolen. Mitt utgangspunkt er at skolen er en kunnskapsinstitusjon og ingen religiøs institusjon, sier Ødegaard, som påpeker at det ikke er tradisjon for å denne typen tilbud i skolehverdagen.

- Jeg er dessuten kjent med at unge mennesker opplever et press fra eldre elever eller religiøse ledere til å delta i religiøse aktivitet, og mener at dette er noe de skal slippe helt i skoletida. Skolen skal være et sted der det ikke utøves sosial kontroll i forhold tiil religion, sier han.

- Generalsekretær i Islams Råd Norge mener du bryter FNs menneskerettigheter?

- IKKE I SKOLEN: Skolebyråd Torger Ødegaard vil ikke tillate et eget bønnerom på Hellerud Videregående skole. - Mitt utgangspunkt er at skolen er en kunnskapsinstitusjon og ingen religiøs institusjon, sier Ødegaard til Dagbladet. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet.
- IKKE I SKOLEN: Skolebyråd Torger Ødegaard vil ikke tillate et eget bønnerom på Hellerud Videregående skole. - Mitt utgangspunkt er at skolen er en kunnskapsinstitusjon og ingen religiøs institusjon, sier Ødegaard til Dagbladet. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet. Vis mer

- Det er jeg uenig med ham i, sier skolebyråden.

- Uholdbar situasjon Rektor Tora Mørstad på Hellerud videregående skole understreker  at skolen ikke har brukt begrepet bønnerom og rommet der de ville gi elevene tilbud om å blant annet be.

- Vi hadde i utgpunktet tenkt å ha et stillerom for bønn her. I løpet av gårdagen utviklet saken seg, fra å gå fra en sak som handlet om Hellerud, til en større sak, og en politisk sak. Nå som det er fattet en politisk beslutning i saken, forholder vi oss til det, sier Mørstad til Dagbladet.

- Hva er bakgrunnen for at dere ville gi elevene dette tilbudet?

- Utgangspunktet var at vi hadde det vi syntes var en litt uholdbar situasjon der elevene gikk for å be på ulike steder og til ulike tider. Vi ønsket derfor å komme elevene i møte med en praktisk tilnærming til problemet.

Rektoren forteller at skolen er opptatt av å ha et åpent og trygt skolemiljø.

- I utgangspunktet er det ikke så mange av elevene som er så engasjert i saken om et stillerom for bønn. Vi har i løpet av morgenen gått rundt i alle klassene og informert om skolebyrådens vedtak, og dette har elevene tatt helt rolig, sier hun.

 På Hellerud videregående skole ville rektor Tora Mørstad at dette rommet skulle kunne brukles til blant annet bønn. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
På Hellerud videregående skole ville rektor Tora Mørstad at dette rommet skulle kunne brukles til blant annet bønn. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!