Unge Venstre:

Skoledebatt endte i kaos og tårer

Da Unge Venstre skulle sette opp sin stand til valgtorg på Breivang videregående skole i Tromsø, ble de stoppet av en lærer og assisterende rektor.

OPPHETET: Unge Venstre ble nektet å bruke valgkampmateriell som var for legalisering av marihuana ved en videregående skole i Tromsø. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nok en gang har Unge Venstre blitt nektet å sette opp sine mye omtalte «Legalize it»-rollups, som er en del av deres valgkamp. Ungdomspartiet er for legalisering og regulering av cannabis.

Benedicte Bjørnås i Unge Venstre brøt sammen i tårer etter krangelen, som i dag oppsto i forbindelse med en skoledebatt ved Breivang videregående skole i Tromsø, skriver lokalavisa iTromsø. Bjørnås har bekreftet hendelsen overfor Dagbladet.

Det hele endte med at alle ungdomspartiene valgte å forlate skolen. Dermed ble det ikke skoledebatt, som var planlagt i dag.

Skoledebatt endte i kaos og tårer

Fikk ikke sette opp rollups

Bjørnås forteller til Dagbladet at de møtte opp på skolen i dag for å delta i skoledebatten, som Unge Venstre skal gjøre på alle andre skoler i landet.

- Før debatten begynte alle å rigge opp sine stander til valgtorg. Da kommer det en lærer bort, læreren som skal styre skoledebatten. Han sier at Unge Venstre ikke får ha noe som fronter vårt politiske budskap om legalisering og regulering av cannabis, sier hun.

Hun forteller at de forsøkte å argumentere med både ytringsfriheten og det faktum at kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) i går slo fast at opplæringsloven paragraf 9-6, som går på reklame i skolen, ikke kan forstås som at politiske ytringer - under en valgkamp - kan forbys.

- Jeg er ikke enig i budskapet i Unge Venstres kampanje, men jeg mener like fullt at det er deres fulle rett å ytre budskapet, sa Sanner.

REAGERER: Norsk narkotikapolitiforening uttalte til Dagbladet denne uka at de reagerer på bilder og uttrykk som benyttes i Unge Venstres valgkamp. Foto: Norsk narkotikapolitiforening
REAGERER: Norsk narkotikapolitiforening uttalte til Dagbladet denne uka at de reagerer på bilder og uttrykk som benyttes i Unge Venstres valgkamp. Foto: Norsk narkotikapolitiforening Vis mer

Den siste uka har nemlig Unge Venstre møtt stor motstand ved flere skoler i landet i forbindelse med partiets deltakelse i skoledebatter. På skoler i Troms, Trøndelag, Møre og Romsdal, Hordaland og Rogaland har ungdomspartiets valgkampmateriell, som tar til orde for å legalisere cannabis, blitt fjernet.

Etter en opphetet debatt, som nådde helt opp til Stortinget, gikk kunnskapsminister Jan Tore Sanner i går ut med en tydelig melding, hvor han pekte på ytringsfriheten som en «grunnleggende menneskerettighet og en forutsetning for vårt demokratiske system»:

- Den er vernet både av en egen bestemmelse i Grunnloven og av bestemmelser i internasjonale menneskerettskonvensjoner. Politiske ytringer har et særlig sterkt vern.

Sanner var tydelig på at det ikke er noen løsning å «forby ytringer som vi ikke liker. Vi må heller møte slike ytringer med motytringer», skrev han i går.

- Truet med å stjele

Unge Venstres Bjørnås mener det er helt greit at den aktuelle læreren er uenig i partiets standpunkt.

- Jeg sier det var helt greit for meg at han er uenig, men at han ikke har lov til å nekte oss å bruke vårt materiale. Da må han i så fall nekte alle de andre partiene sine budskap også, sier Bjørnås videre.

Deretter hevder hun at læreren begynte å «true» med at han skal ta fra dem materialet.

- Jeg sier han ikke har lov til dette. Han truer rett og slett med å stjele materialet dersom det settes opp. Jeg sa til han at det er helt sykt å oppføre seg på den måten, sier Bjørnås.

Dagbladet har forelagt den aktuelle læreren påstandene. Han ønsker ikke å kommentere påstandene, og viser til utdanningssjefen i fylket.

- Knakk sammen

- Læreren står fortsatt og kverulerer. Jeg sier at vi må gjøre oss klare til skolevalg. De andre partiene kommer til og sier at de ikke kan nekte oss å ha materialet framme. Før rollupen er halvveis oppe prøver han fysisk å rive den fra meg, sier Bjørnås.

Hun mener han «åpenbart» ikke var villig til å høre hva de hadde å si.

- Det ble mye oppstyr. Jeg knakk litt sammen. Det ble for mye. Jeg har aldri opplevd liknende, og jeg har opplevd mye i denne valgkampen.

På et tidspunkt dukket også assisterende rektor Bente Killie opp.

- Jeg har akkurat snakket med fylkesutdanningssjefen. Juristene i Troms Fylke betrakter dette som et brudd på opplæringsloven. Denne saken er ferdig snakka! sa hun, ifølge iTromsø.

Dagbladet har vært i kontakt med Killie, som viser til skolens rektor og en uttalelse fra fylkesutdanningssjefen i Troms. Hun ønsker ikke å kommentere opptrinnet ytterligere.

Dro i protest

Alle ungdomspartiene forlot skolen i protest, til applaus fra de elevene som var til stede.

- Før vi gikk fra lokalet holdt Tomas fra Fpu en liten appell for elevene som var til stede. Han sa at vi har blitt fratatt vår rettighet til å fronte vårt politiske budskap. Derfor sier alle ungdomspartiene nei til å ha debatt her. De (skolen journ. anm.) har ødelagt skoledebatten og elevenes muligheten for å snakke med oss.

Tomas Børresen fra Fremskrittspartiets ungdom bekrefter hendelsen overfor Dagbladet.

Det føles veldig bra at de andre ungdomspartiene støtter Unge Venstre, sier Bjørnås.

- Det viser at vi ungdomspolitikere forstår at man kan være uenige om en sak, men vi støtter hverandre. Vi kan ha saklige diskusjoner. Det handler politikk om, og det vil vi vise elever. Forskjellige meninger møtes og man finner kompromisser og løsninger.

- Knuffing

Peter Krogseng Magnussen fra Liberalistene var også innblandet i opptrinnet.

- Jeg prøvde å hjelpe Unge Venstre med å dra opp sin rollup. De viste til uttalelsen til kunnskapsministeren og grunnloven. Den assisterende rektoren viste til opplæringsloven, og sa det ikke var lov, sier han til Dagbladet.

- Læreren gikk fysisk til verks og prøvde å ta ifra med rollupen mens jeg hjalp til. Vi dro fra hver vår side, sier Krogseng Magnussen og forteller at det ble litt «knuffing» da læreren prøvde å ta rollupen.

Krogseng Magnussen bekrefter at alle ungdomspartiene dro fra skolen.

- Brudd på opplæringsloven

- Vi har fått tydelig beskjed fra Fylkesutdanningsjefen at rollups og plakater i forbindelse hasjrøyk er brudd på opplæringsloven i forhold til reklame og markedsføring. Dette forholder vi oss til. Vår ansatt handlet i forståelse av opplæringsloven og ba unge Venstre ta ned sin roll-ups. Dette nektet de, sier rektor Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Hun understreker at alle partier var ønsket som frittalende debattanter i debatten for å fronte å fremme sine politiske budskap og fanesaker.

- Det er viktig for oss at alle partienes stemmer skulle bli hørt. Dette tydeliggjorde både assisterende rektor og den ansatte som var til stede under rigging av valgtorget.

Videre sier rektor at en representant fra et annet parti kom fram til den ansatte og at den ansatte opplevde han som aggressiv.

- Den ansatte ga seg i å forhindre at roll-upsen kom opp og Unge Venstre satte roll-upsen opp. Assisterende rektor kom til valgtorget og viste til fylkesutdanningssjefens beskjed omkring brudd på opplæringsloven i forhold til roll-ups, sier Halvorsen.

- Ikke greit

Den aktuelle samfunnsfaglæreren som skulle lede debatten og som først reagerte på materiellet fra Unge Venstre, ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet og henviser til fylkesutdanningssjefen i Troms fylkeskommune.

- Jeg prøvde å forhindre dem fra å påvirke mine elever. Jeg ønsker ikke noe som helst i min skole som fronter bruk av narkotika. De kan mene hva de vil i debatten, men å komme med store reklameplakater for legalisering av hasj, det er ikke greit, sa læreren mens Unge Venstre pakket ned sakene sine, ifølge iTromsø.

Fylkesutdanningssjef Børre Krudtå bekrefter overfor Dagbladet at det er han som har instruert de videregående skolene i Troms fylkeskommune om å ikke la Unge Venstre få vise fram sitt materiell.

Krudtå mener at materiellet etter opplæringsloven er å regne som reklame, og han vurderer materiellet dithen at det har til hensikt å påvirke ungdommer.

- I en veileder fra direktoratet er et av spørsmålene om reklamen er utformet på en slik måte at det har til hensikt å påvirke holdningene og adferden til ungdommer. Mitt svar på det spørsmålet var ja, sier Krudtå til Dagbladet.

- Dette er en reklame

Krudtå mener det prinsipielle spørsmålet i denne saken ikke handler om ytringsfriheten, men om markedsføring.

- Men er ikke dette valgkampmateriell og ikke reklame?

- På papiret vil de nok si at dette er valgkampmateriell, men noen ganger kan valgkampmateriell i lovens forstand regnes som reklame. Det tenker jeg at det gjør her.

- Mener du at Unge Venstre aktivt promoterer hasjrøyking?

- Jeg mener at dette er en reklame som har til hensikt å påvirke 16-åringer sine holdninger og adferd rundt hasj og hasjrøyking.

Krudtå vurderer dermed denne saken annerledes enn kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) som i en uttalelse i går mente at Unge Venstres valgkampmateriell har vern i ytringsfriheten.

- Tar Norges kunnskapsminister feil, Krudtå?

- Han har gjort en annen vurdering, og hvis det viser seg at han har rett, skal jeg rette meg etter det. Foreløpig holder jeg derfor fast på vår vurdering, men veilederen jeg har brukt som støtte er ikke svart/hvitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer