- Skoledebatten perifer og sær

Solhjell føler seg ikke truffet av Høyre-kritikk.

KRITISK: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell mener Høyres kritikk av den rødgrønne skolen er feil og karikert. FOTO: SCANPIX
KRITISK: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell mener Høyres kritikk av den rødgrønne skolen er feil og karikert. FOTO: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no):
Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell fikk så hatten passet, og ble forsøkt sendt rett i skammekroken av Erna Solberg under Høyres landsmøte i dag.

Høyrelederen gikk i strupen på SV-ministeren, og latterliggjorde regjeringens skolesatsing.

- Valget står mellom regjeringens lekeskole og Høyres kunnskapsskole, sa Høyre-lederen i sin tale, til rungende applaus fra landsmøte.

- Karikatur
- Føler du deg truffet av kritikken?
- Snarere tvert imot. Det meste var mer på grensen til harselas, og lite saklig, så det tar jeg ikke tungt. Det er en karikatur hun tegner, men det viser likevel at det reelle valget vil være mellom en kunnskapsskole for alle, og den sile- og dumpeskolen Høyres landsmøtedebatt dreier seg om, sier Solhjell til Dagbladet.no

Han mener det er lite nytt i debatten, og hevder Høyres forslag er utdaterte.

- Jeg er litt overrasket over at debatten er så perifer og sær. Vi hadde muligheten til å dumpe folk i skolen, men endret det i 1959. Vi hadde deling fram til 70-80-tallet, sier Bård Vegar Solhjell.

- Framgang
Kunnskapsministeren mener Solberg svartmalte situasjonen i norsk skole.

- For første gang på ti år, har vi nå hatt framgang på målingene. Nå er vi i begynnelsen av en positiv trend, og vi bør gi lærerne fortsette i ro med politikken som har gitt framgangen, sier Bård Vegar Solhjell.

Karakterer og disiplin
I dag debatterte landsmøtets 298 delegater skolepolitikk i Oslo. Det ble tydelig at partiet ønsker strengere disiplin og flere krav.

Blant forslagene framsatt for landsmøtet i dag, var karakterer allerede fra femteklasse og obligatorisk andre fremmedspråk fra tredjeklasse. Fra førsteklasse vil Høyre ha en elevtest og dele opp klassene etter ferdigheter.

Partiet hadde også forslag om opptakskrav til ungdomsskolen. Elever som ikke oppfylte kravene, ville måtte ta ekstra kurs og sommerskole, og i verste fall gå et skoleår om igjen.