Skoledistrikt gjorde militærkupp: Sikret seg panserkjøretøy gratis

- Hvorfor behøver mine barns skole en bakholds-beskyttet tank?, spør småbarnsfar i San Diego.

SKOLEMATERIELL? Kritikere mener at San Diegos skoledistrikt ikke har bruk for et pansret militærkjøretøy av typen MRAP som skoledistriktets politi nylig skaffet seg via et spesielt militært overskudds-program. Her er undersheriffen i Warren County, Shawn Lamouree, fotografert foran en annen MRAP, som hans politidistrikt skaffet seg i fjor via det samme programmet. Foto: AP/Mike Groll)
SKOLEMATERIELL? Kritikere mener at San Diegos skoledistrikt ikke har bruk for et pansret militærkjøretøy av typen MRAP som skoledistriktets politi nylig skaffet seg via et spesielt militært overskudds-program. Her er undersheriffen i Warren County, Shawn Lamouree, fotografert foran en annen MRAP, som hans politidistrikt skaffet seg i fjor via det samme programmet. Foto: AP/Mike Groll)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange som ikke helt forstår hva i all verden skoledistriktet i San Diego i USA skal med sin nylig anskaffede MRAP («Mine-resistant ambush protected vehicle» eller på norsk: mine-sikkert bakholdsbeskyttet kjøretøy).

Andy Hinds, far til tvillingdøtre som nylig har begynt i en barnehage i San Diegos forente skoledistrikt, er en av dem som undrer seg.

«Hvorfor behøver mine barns grunnskole en tank?», spør han i en artikkel på nettstedet The Daily Beast.

Akkurat dét er det mange meninger om.

- Behøves ikke Blant dem som mener at skolene rett og slett ikke behøver noe pansret militærkjøretøy, er styrelederen for skoledistriktet, Scott Barnett.

- Kjøpet av et pansret kjøretøy er en misforstått prioritering, sier han i en pressemelding sendt ut for få dager siden. Han reagerer også på at styret i skoledistriktet ikke engang hadde hørt om anskaffelsen før den var gjennomført.

- Det er skolestyret som burde gjøre denne beslutningen, ikke politisjefen for skolene, siteres han i meldingen.

Både han og småbarnsfar Andy Hinds må likevel innrømme at prisen ikke var så verst.

- Ikke alle i distriktet synes vi behøver et taktisk militærkjøretøy, men det er vanskelig å argumentere for at prisen ikke var grei, skriver Andy Hinds.

Militærkupp Mens verdien på en MRAP av typen Caiman anslås til over 700000 dollars - godt over fire millioner kroner - måtte skoledistriktet bare dekke transporten på 5000 dollar.

Grunnen er at de skoletilknyttede politifolkene som sto bak dette «militærkuppet» sikret seg MRAP-en via Forsvarsdepartementet spesielle program som overdrar overflødig militærmateriell til politiet kostnadsfritt.

Programmet, Excess Property Program, var nylig i søkelyset fordi det - ifølge CNBC muligens feilaktig - ble hevdet at politiet i Ferguson brukte militærmateriell skaffet på denne måten under protestene mot drapet på den svarte tenåringen Michael Brown i august.

Teddybjørner
Mens enkelte kritikere har hevdet at MRAP-en gir inntrykk av et skolepoliti som er i krig med studentene, mener politisjefen for skoledistriktet, Ruben Littlejohn, ifølge nettstedene NPR og KPBS at det er flere gode grunner til nyanskaffelsen.

- Der kommer til å være medisinske forsyninger i kjøretøyet. Der kommer til å være teddybjørner i kjøretøyet, sa han under en pressekonferanse for å forsvare anskaffelsen, hvor han også sa at det ikke var snakk om noen militarisering av skolene.

Ifølge politikaptein Joe Florentino er det meningen å bruke MRAP-en i ekstreme situasjoner, som når en geværmann går løs på en skole, eller under branner og jordskjelv.

Andre politifolk som har uttalt seg, understreker at typisk militære komponenter som mitraljøser, på forhånd var fjernet fra kjøretøyet.

Foreslår utleie Når San Diego skoledistrikt nå først har skaffet seg et pansret kjøretøy, er også lederen for skolestyret Scott Barnett enig i at distriktet bør gjøre det best mulige ut av situasjonen.

- Etter mitt syn bør ikke skoledistriktet eie militære pansrede kjøretøy. Det er ikke det vi skal drive med. Men nå da vi eier en, la oss bruke den til å skaffe oss det vi trenger i dag, siteres han i pressemeldingen skoledistriktet nylig sendte ut.

Han foreslår derfor at det pansrede kjøretøyet leies ut til en lokal politistasjon, og at pengene brukes til å skaffe nye biler til skoledistriktets eget politi.