Skoleelever går berserk med stjålne biler

Ungdomsskoleelever gjør livet utrygt for trafikanter på Oslos østkant. En ny, populær «sport» er å stjele raske biler i friminuttet og råkjøre fra skole til skole. Før storefri i går hadde fire gutter fra 15 til 17 år stjålet en BMW, kjørt fra politiet og kollidert med en svenske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet setter nå inn store ressurser for å knuse den livsfarlige kjøringen.

- Ungdommene står bak en god del alvorlige, straffbare handlinger som vi ser svært alvorlig på. Vi er nødt til å sette inn ressurser for å stoppe dem, ellers vil det gro rundt seg, sier avdelingssjef Magnus Fosse ved forebyggende avdeling på Grønland politistasjon i Oslo.

Politiet har nå sivile spanere som daglig forsøker å få oversikt over hvilke ungdommer som står bak biltyveriene.

Personer Dagbladet har snakket med i miljøet rundt de kriminelle ungdommene forteller at fenomenet brer seg som en farsott, og er like populært som den livsfarlige t-banesurfingen var i Oslo for noen år siden. Hver skoledag de siste to ukene skal tenåringene ha stjålet biler. Tre ganger denne uka har det gått galt.

Prosjektleder Asbjørn Tysse, som jobber med skoleungdom i Oslo øst, er bekymret og mener det har gått «sport» i å stjele biler for å kjøre rundt og vise seg for medelevene.

Smitteeffekt

- Det har vært en markant oppsving de siste åtte ukene. Den siste tida har det skjedd nesten hver eneste dag. Jeg er veldig redd for smitteeffekten, og håper politiet får stoppet dette så raskt som mulig, sier Tysse som har daglig kontakt med noen av ungdommene gjennom sitt arbeid på en av skolene i bydelen.

Det skal være et miljø på 15- 20 ungdommer i alderen 14- 17 år som står bak tyveriene. Ungdommene kommer fra forskjellige skoler, og bytter på å stjele og kjøre bilene. Politiet forsøker nå å finne ut hvem som fungerer som ledere for ungdommene. Det er mistanke om at yngre ungdom læres opp av de eldre i hvordan de skal bryte seg inn i og koble bilene.

For tredje gang denne uka skjedde det en kollisjon på Oslos østkant der skoleelever satt bak rattet i en stjålet bil. Ulykken i et veikryss i Jens Bjelkes gate på Tøyen klokka 09.35 i går, kunne endt med en katastrofe.

Rasende fart

- Vi fikk melding fra vitner som hadde sett fire småtasser kjørte rundt i en bil. Da vi var på vei for å sjekke dette, kom en svart BMW med guttene kjørende i rasende fart mot politiet, forteller operasjonsleder Vidar Hjulstad ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Politiet snudde og kjørte etter tenåringene. Ifølge vitner skal farten ha vært på 120- 130 kilometer i timen.

- Guttene kjørte i vill fart, og politiet lå etter. Etter hvert valgte vi å gi oss og lot dem kjøre. De raste over et kryss på rødt lys og kolliderte med en svenskregistrert bil, opplyser operasjonsleder Hjulstad. Ingen ble alvorlig skadd i det kraftige sammenstøtet. Episoden skal likevel etterforskes av Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (SEFO), for å undersøke om politiet brøt rutiner under biljakten.

Gjemte seg

De fire guttene ga seg ikke etter kollisjonen - og løp fra stedet. To av dem gjemte seg inne på Hersleb skole der to av dem, ifølge politiet, er elever. Kort tid etter ble alle fire pågrepet.

Etter det Dagbladet kjenner til tilhører disse ungdommene et småkriminelt miljø som bevisst spekulerer i at de er unge.

- Må gjøre noe

Barnevernet har problemer med å fange dem opp på grunn av manglende ressurser, mens politi og rettsvesen vegrer seg for påtale og straff, nettopp på grunn av deres unge alder.

- Men nå er vi nødt til å gjøre noe. Forebyggende avdeling jobber sammen med etterforskerne i saken for å stoppe dem, sier avdelingssjef Magnus Fosse ved forebyggende avdeling.