- Skoleelever i California villedes om klimaendringer

California sliter med vannmangel, men skolebøkene tviler.

<strong>DEMONSTRERER:</strong> 21. november demonstrerte folk i Oakland i California for klimaet. Demonstrantene marsjerte fra Lake Merritt til Oakland City Hall. Demonstrasjonen var i forkant av COP 21-klimakonferansen, som skal begynne 30. november 2015. Foto: Steve Rhodes / Demotix / Corbis
DEMONSTRERER: 21. november demonstrerte folk i Oakland i California for klimaet. Demonstrantene marsjerte fra Lake Merritt til Oakland City Hall. Demonstrasjonen var i forkant av COP 21-klimakonferansen, som skal begynne 30. november 2015. Foto: Steve Rhodes / Demotix / Corbis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) En ny studie utført av to forskere tilknyttet forskningstidsdatatbasen Routledge viser at skolebøker for offentlige skoler i California er skrevet slik at de sår tvil om klimaendringene er negative, og om det er mennesker som har skapt dem.

Forskerne Diego Román og K. C. Busch, begge utdannet ved Stanford University, analyserte fire skolebøker om klima. Disse fire bøkene er i bruk på offentlige skoler i California.

Sår tvil om forskning Forskerne undersøkte 2770 ord i bøkene, og kom frem til en konklusjon om at vår tids mest vanlige oppfatning om klimaendringene - at de er negative og at de er forårsaket av mennesker, ikke var representert i bøkene.

Ord som «could», «may» og «might» var mye brukt i bøkene, og understreket en usikkerhet rundt hvorvidt vår tids ofte aksepterte funn om klimaet var korrekte. Ord som «find», «determine», «measure» og «obtain» var mindre brukt, og det ordet som oftest ble brukt i sammenheng med forskerne var «think».

Generelt presenterte bøkene informasjon om klimaet som fakta, men tok større forbehold når det kom til klimaendringene. Bøkene omtalte klimaendringene som potensielt positive, fordi de kan gjøre det mulig å drive jordbruk i områder som i dag er for kalde, men også fordi de kan muliggjøre to jordbrukssesonger hvert år.

Forskerne forteller at i stedet for å si at «klimaendringer skjer», står det i bøkene at «det kan hende at klimaendringer skjer». Bøkene bryter dermed med gjengs oppfatning i dagens forskning rundt klimaendringer.

Åtte år gamle skolebøker Forskerne tar forbehold om at alle bøkene som ble analysert var omkring åtte år gamle og derfor kanskje reflekterer den politiske debatten som var rundt klimaendringene i 2005. Det er vanlig praksis i USA å kun fornye skolebøkene hvert tiende år, og at disse bøkene er åtte år gamle betyr at de er i ferd med å fases ut.

Lærere oppmuntres til å redusere bruken av disse bøkene, og i stedet bruke nyere materiale for å komplettere pensum.

Tre av bøkene heter Focus on Earth Science, og har blitt gitt ut separat av Prentice Hall, Glencoe-McGraw-Hill og CPO Science, mens den fjerde heter Earth Science, og er gitt ut hos Holt, Rinehart & Winston.

Vannsparere bøtelegges Tørken i California har vært et problem i lengre tid, men det er kun noen få måneder siden staten bestemte at vannsløsere - ofte bosatt i velstående områder - skulle bøtelegges. Hver dag de sløsende vannbrukerne ikke begrenset seg, ville staten ilegge dem 10 000 dollar i bot.

Det har vist seg at dette likevel ikke skremmer statens vannsløsere; de har råd til å betale de daglige bøtene. De mindre velstående i Los Angeles har allerede løst vannproblemet den californske byen har: de sparer inn så mye at de rike ikke trenger å spare. Kravet var 16% redusert bruk av vann, og med hjelp fra vannsparerne har man nådd dette målet. Dermed står byens velstående fritt til å vanne så mye de vil.

Dette betyr at det kun er de som sparer på vannet - fordi de ikke har råd til å betale bøtene - som lider under bøteleggingen. Det er blant annet fordi det fordi er så vanskelig å holde seg under grensen staten har satt. 

Tørke i Salton Sea Tidligere denne måneden skrev Dagbladet om den kunstige innsjøen Salton Sea, som også ligger i California. Først var den kunstige innsjøen en miljøkatastrofe, før den ble markedsført som det perfekte feriested og en virkelig amerikansk drøm. Nå har den igjen blitt et symbol på Californias tørke.

Salton Sea er i dag en ekstremt salt innsjø, forurenset av kjemikalier brukt i jordbruket, og omkranset av flere forlatte landsbyer fra femtitallet. I vår tid har det vist seg at giftig støv fra bunnen av innsjøen gir flere tusen folk astmaproblemer i delstaten, og jevnlig sendes det ut støvvarsler til innbyggerne.

<strong>TRANER:</strong> Vedvarende tørke i California har gjort at tranene - samt millioner av andre sjøfugler som migrerer fra Canada og andre nordlige områder for å tilbringe vinteren i California - har færre steder å lande og hvile. Dette truer helsen deres, fordi de søker sammen i store grupper for å finne ly og mat. Foto: CALIFORNIA-DROUGHT/BIRDS REUTERS/Max Whittaker
TRANER: Vedvarende tørke i California har gjort at tranene - samt millioner av andre sjøfugler som migrerer fra Canada og andre nordlige områder for å tilbringe vinteren i California - har færre steder å lande og hvile. Dette truer helsen deres, fordi de søker sammen i store grupper for å finne ly og mat. Foto: CALIFORNIA-DROUGHT/BIRDS REUTERS/Max Whittaker Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer