Skoleelever skal narko-testes i Svelvik

Politi og barnevern i Svelvik går sammen om jevnlige urinprøver av barn som flørter med narkotika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lensmannen skal gå sammen med barnevernet og helsestasjonen om regelmessige urinprøver av ungdom som er på skråplanet. Målet er å avsløre narkotikamisbruk så tidlig som mulig, skriver Aftenposten.

Frivillig

Hvis lensmannskontoret får sikre tips om at navngitte barn og ungdommer bruker stoff, blir foreldrene og barna innkalt til lensmannskontoret, der foreldrene får høre om stoffmisbruket som er avdekket. Deretter blir de innkalt til barnevernet, der de blant annet får tilbud om ukentlig urintest på helsestasjon. Testingen er helt frivillig.

Rolleblanding

Seniorrådgiver Svein-Erik Ekeid hos fylkessjefen i Vestfold mener at tiltaket innebærer en farlig rolleblanding og bør stanses.

- Jeg liker ikke at det stilles krav til barna om å ta en slik urintest i helsevesenet, sier Ekeid til Aftenposten. Han mener politiet bør foreta urintestingen selv, hvis de mener dette er viktig.

Misforståelse

Lensmann Jan Erik Strøm sier til Aftenposten at taushetsplikten følges strengt, og at fylkeslegen må ha misforstått fundamentalt. Samarbeidet er godtatt av Nord-Jarlsberg politidistrikt.