KAN BLI 50 MILLIMETER: Treffer regnværet Norge, ifølge StormGeo-meteorolog Mariann Aabrekk. Kart: StormGeo
KAN BLI 50 MILLIMETER: Treffer regnværet Norge, ifølge StormGeo-meteorolog Mariann Aabrekk. Kart: StormGeoVis mer

Skoleferien starter med et plask: Til helga spås enten pøsregn eller regnbyger

- Det er ingen solide høytrykk som kan gi 25 grader og badetemperaturer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi kan starte med de dårlige nyhetene fra StormGeo: Lavtrykkene står i kø fra sør og vest, og med dem kommer regnet og sprer seg utover landet. .

- Det blir skyer eller regn, det er hovedtrenden. Nå som skoleferien er i gang vil folk har 25 grader og sol, men det ligger en lavtrykksbane i denne perioden. Det er ingen solide høytrykk som kan gi 25 grader og badetemperaturer, sier meteorolog Mariann Aabrekk i StormGeo til Dagbladet.

I tillegg har Meteorologisk institutt kommet med et ferskt månedsvarsel. Der ser statsmeteorolog Bjart Eriksen ingen langvarige høytrykk i sikte, altså ikke flere dager i strekk med blå himmel og høy temperatur. I neste uke ser lavtrykket ut til å vinne og i de neste to blir det våtere enn normalt både i vest og i nord.

- Det blir norsk sommer som normalt, med fine enkeltdager innimellom, konkluderer han på yr.no.

Regn eller mer regn

Men over til helga. Over Danmark ligger det nå et nedbørsområde, og det skal nordover. Treffer det Norge, snakker vi 50 millimeter nedbør på 24 timer, melder StormGeo. Treffer det ikke, blir det uansett ikke knallvær.

- Hvis det går mot Sverige og Finland får vi regnbyger istedenfor. Det er ikke som om det blir kjempefint vær, men et spørsmål om hvor hissig regnværet blir, sier Aabrekk.

INTET BADEVÆR I SIKTE: StormGeo sier det ser ut til å bli pøsregn eller regnbyger i helga. I sitt månedsvarsel har Meteorologisk institutt ingen langvarige høytrykk i sikte. Det kan gi slike tilstander som vi her ser på Karl Johan i Oslo. Foto Christian R Christensen / Dagbladet
INTET BADEVÆR I SIKTE: StormGeo sier det ser ut til å bli pøsregn eller regnbyger i helga. I sitt månedsvarsel har Meteorologisk institutt ingen langvarige høytrykk i sikte. Det kan gi slike tilstander som vi her ser på Karl Johan i Oslo. Foto Christian R Christensen / Dagbladet Vis mer

Treffer øse-pøse-regnet, som meteorologen kaller det, kommer det naturligvis til Sør- og Østlandet først. Da er det fredagen som blir våt. Trøndelag vil da rammes lørdag, sammen med Nordvestlandet, mens Nord-Norge får det på søndag, språr Aabrekk.

- Det er skikkelig søkkvått, torden og pøsregn. Siste prognose er imidlertid gunstig for Norge, for fredag viser at vi ikke har noe av dette i Norge, men i Sør-Sverige. Men det ligger og vipper, sier Aabrekk.

Hun anslår 50 prosent sjanse for pøsregn som start på sommerferien, og 50 prosent sjans for regnbyger.

Før det kommer

Onsdag og torsdag denne uka er lavtrykkene imidlertid svake.

- Da blir det lengre perioder med opphold og sol, spesielt for Sør- og Østlandet, sier Aabrekk i StormGeo.

- Det kan komme en og annen regnbyge, men det er den landsdelen som kan få temperaturer i nærheten av 20 grader. Alt i alt er det ikke veldig galt for norsk sommer der. Det finnes verre utgaver, påpeker hun.

Det ser ut til å bli en våt sankthansaften for mange av oss, men Meteorologisk institutt anslår at følgende områder kan få greit vær på kvelden: Indre strøk av Troms og Finnmark, Lofoten og Vesterålen og Øst- og Sørlandet.