Skoleflink jente som fant drømmemannen

Veronica Orderud, eller «Vero» som hun kalles, har blått belte i kampsporten jiu-jitsu og tar sjelden helt av i selskapslivet. Hun var svært flink på skolen. 29-åringen beskriver ektemannen som «drømmemannen». Veronica tror ikke at svigerfaren, den drepte Kristian Magnus Orderud (81), likte henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VERONICA ORDERUD (29):

  • Holdt seg sammen med få
  • Har blått belte i kampsport
  • Gleder seg til rettssaken
  • Elsker å reise

Veronica Orderuds mor og adoptivfar, Bodil Kirkemo og Sverre Martin Kirkemo, fikk ikke vite at datteren hadde giftet seg med Per Kristian Orderud før de leste om det i avisa. Veronica og Per giftet seg bare noen måneder etter at de traff hverandre første gang. Ikke alle var fornøyd med giftermålet, men Veronica sier hun elsker Per:

- Per setter familien svært høyt. Han elsker dyra og gården. Per må være drømmemannen, har Veronica fortalt til etterforskerne i trippeldrapet.

Skoleflink

De to tiltalte søstrene, eller halvsøstrene, er født med bare 14 måneders mellomrom. Veronica ble født i februar 1972. Dagbladet har snakket med en rekke personer i Veronicas tidligere omgangskrets. De trippeldrapstiltalte søstrene vokste opp i trygge omgivelser i Oslo. Veronica blir beskrevet som svært skoleflink. Hun ble testet for skolemodenhet, og havnet to klasser over søsteren ved Brannfjell skole på Ekeberg i Oslo.

Mens søsteren drev med flere forskjellige aktiviteter, holdt Veronica seg til bøkene. Hun leste «Anne Franks dagbok» før hun var ti år.

Karakterboka fra niårig skole viser at Veronica tok skolen svært alvorlig. Hun endte opp med flere S-er. Etterpå begynte hun på Oslo Katedralskole, eller Katta. Veronica tok også her skolearbeidet alvorlig. Hun deltok nesten ikke på russeaktiviteter. Hennes gamle klassekamerater beskriver henne som skoleflink, men kanskje litt stille.

- Hun holdt sammen med noen få, men gjorde ikke noe stort nummer ut av seg, forteller en tidligere klassekamerat.

Blått belte i Jui-Jitsu

Veronica er opptatt av å holde seg i form, selv om hun ikke er sportsfantast. I ungdomstida drev hun og en venninne med jiu-jitsu. Veronica har i dag blått belte i kampsporten.

Søstrene Kirkemo deler imidlertid én interesse: hunder. Veronica elsker schæfereog stiller i dag ut de to schæferne sine, Wandi og Åldi. 29-åringen er også dommer. Etter at hun ble løslatt fra varetekt 29. november 1999 har hun fortsatt med å delta på hundeutstillinger.

Ifølge personer i hundemiljøet er Veronica svært engasjert. Hun er med på å arrangere hundestevner, men «tar sjelden helt av» i selskapslivet. Ifølge vennene er 29-åringen også måteholden med alkohol. I ungdomstida begynte hun å jogge mer eller mindre fast, noe hun har fortsatt med i voksen alder. Veronica er svært glad i hundene sine, og det er først og fremst hun som tar seg av hundetreningen - selv om ektemannen også er med når han ikke er i fjøset.

Elsker å reise

Veronica bestemte seg etter videregående skole for å satse på veterinæryrket, og begynte på Norges veterinærhøgskole i Oslo. Her fikk hun gode og nære venninner. Enkelte av venninnene er stevnet som vitne i rettssaken i Nes herredsrett. Veronica tok for øvrig eksamen mens hun satt i varetekt i Gjøvik kretsfengsel.

Veronica hadde et par kjærester før hun møtte Per. Hun forlot en Oslo-mann samtidig som hun ble praktikant på Orderud gård. Denne ekskjæresten skal vitne i rettssaken.

Veronica elsker å reise. Hun har reist flere steder i Norge i forbindelse med studiene ved veterinærhøyskolen. I tillegg har hun vært på shoppingtur i Tromsø med venninnene. Sammen med ektemannen har hun vært på Island og i India. 29-åringen holder seg godt orientert om det som skjer i samfunnet. På gården abonnerer ekteparet på Aftenposten og Romerikes Blad.

29-åringen fikk også sansen for data etter at Per kjøpte en datamaskin for noen år siden. Da de ble koblet opp på Internett i 1998, lærte hun seg selv å bruke det. Veronica sender langt flere e-poster enn ektemannen.

- Ønsket dem døde

Veronica er gjentatte ganger spurt av politiet om sitt forhold til svigerforeldrene, Kristian Magnus og Marie Orderud. 29-åringen hevder de hadde et godt forhold fram til gårdstvisten toppet seg i 1997.

- Jeg var ikke sint på dem, og ville ikke hatt problemer med å drikke kaffe med dem hvis striden hadde løst seg, sier Veronica.

Hun er også spurt om hvordan svigerforeldrene oppfattet henne.

- Marie var ok, men Kristian var det vanskelig å få et forhold til. Derfor tror jeg ikke han likte meg noe særlig, fortsetter 29-åringen.

Flere vitner vil i Frogner grendehus forklare seg om Veronicas forhold til svigerforeldrene. En av hennes beste venninner, som også studerte sammen med Veronica på veterinærhøyskolen, vil i rettssaken fortelle at Veronica sa til henne at hun ønsket svigerforeldrene døde.

Vitset om Lahnstein

Veronica forteller i politiavhør også om det hemmelige bryllupet.

- Marie ble ikke glad da vi giftet oss, fordi Per ikke fortalte om det før om morgenen samme dag. Men vi ville ikke ha et stort bryllup, sier Veronica, som mener svigerforeldrene var av «den gamle skolen». Ifølge Veronica var det ingen som gikk fra kårboligen uten å få kaffe.

I rettssaken vil dagboka hennes, som ble funnet i andre etasje på Orderud gård, bli lagt fram. Dagbladet kjenner innholdet i dagboka. Flere steder skriver Veronica svært nedsettende om sine svigerforeldre. Hun skriver blant annet at hun ønsket dem døde. Også Per blir kritisert i dagboka, som ble skrevet i juli 1997. Politiet mener også at noe er skrevet to år seinere.

- Jeg skriver dagbok for å lufte det jeg føler. Jeg har det bedre etterpå, sier Veronica.

Veronica sier hun ble kjent med Anne Orderud Pausts mann, Per Paust, høsten 1993. Det første møtet fant sted under en middag hjemme hos svigerforeldrene. Det ble servert fårikål.

- Jeg fikk god kontakt med Per. Vi var begge nye medlemmer av familien. Han pratet mye og vitset en del om bønder og Anne Enger Lahnstein. Kristian og Marie var ikke særlig glad for dette, sier Veronica.

- Snill og god

Veronica har i politiavhør beskrevet sine følelser for ektemannen. Veronica sier odelsgutten ikke er så sosial som henne, men at man må lære ham å kjenne først.

- Per blir aldri sint. Han er så snill og god. Han krangler ikke. Han holder ting for seg selv. sier Veronica, som bare blir kalt «Vero» av venner og familie.

Veronica kan ikke fatte at hun er dratt inn i saken gjennom Kristins og Lars Grønnerøds forklaringer. Veronica har fra første dag karakterisert forklaringene som oppspinn. Veronica både gruer og gleder seg til rettssaken. Hun ser fram til å fortelle sin versjon av saken, men gruer seg til den massive pressedekningen.

BARNDOMSKJÆRESTER: Dette portrettbildet er tatt på slutten av 80-tallet. Veronica hadde et par kjærester i ungdomstida, men fant lykken da hun møtte odelsgutten på Orderud gård.