Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skolejente (16) savnet etter ferien

Kontaktet barnevernet før sommerferien og sa hun fryktet tvangsekteskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 16 år gamle jenta tok kontakt med barnevernet i våres og inngikk en skriftlig avtale dersom noe skulle skje. Jenta fryktet hun skulle bli giftet bort under ferien i hjemlandet, melder Drammens Tidende.

Ved skolestart i går stod skolepulten til jenta tom.

- Vi jobber så raskt vi overhodet kan nå, sier leder for senter for oppvekst i Drammen kommune, Liv Gjønnes til Dagbladet.no.

Hun sier at barnevernet i går var i kontakt med jenta over telefon. Det skjedde gjennom moren som fremdeles er i Drammen. Barnevernet vet hvor jenta befinner seg, og er bekymret over opplysningene som er kommet frem.

- Nå skal vi finne ut om hun har det bra. I første omgang jobber vi ut fra kontakt med mor, sier Gjønnes.

Det er uvisst om jenta faktisk er bortgiftet og om hun holdes i hjemlandet av egen fri vilje eller ikke.

- Vi vil undersøke om hun er i utlandet av egen fri vilje. Hun er norsk statsborger og har norske rettigheter. Uansett kan det ta tid før hun er hjemme igjen, sier Gjønnes.

Barnevernet skal ha fått signaler om at jenta ikke vil komme hjem på ett års tid.

Økende problem

16-åringen er en av to jenter i Drammen som før sommerferien kontaktet barnevernet i Drammen, fordi de fryktet at foreldrene ville holde dem tilbake eller tvangsgifte dem i hjemlandet.

Etter det Dagbladet.no erfarer skal den andre jenta etter ferien ha sendt en epost til skolen hun gikk på og fortalt at hun er hjemme igjen. Under ferien skal jenta ha blitt utsatt for giftepress, men hun skal ha klart å stå imot presset.

Utlendingsdirektoratet har registrert 180 saker på gutter og jenter som sendes til hjemlandet av foreldrene mot sin vilje siden UDI startet registreringen i november 2004.

- Dette er bare våre tall. Mørketallene er store, for det skal mye til for at ungdommene tør be om hjelp. Problemet er stort og det er økende, sier Terje Bjøranger i UDI til Dagbladet.no.

Han sier at UDI i høst har registrert to norske ungdommer som etter sommeren trolig holdes i hjemlandet mot sin vilje.

Ikke overrasket

Politiet er foreløpig ikke koblet inn i saken, men førsteoverbetjent Nina Bjørlo i Drammen politidistrikt er ikke overrasket.

- Hvert år har vi problemer med at barn ikke kommer tilbake, sier Bjørlo til DT.