Skoleklasse gravde seg ned

En beltevogn fraktet onsdag kveld ned de siste ni skoleelevene av en gruppe på 20 fra et fjellområde i Bardu kommune. Klassen hadde sittet værfast i fjellet siden onsdag formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første 11 elevene ble hentet ned fra fjellet i et helikopter fra Forsvaret, men plutselig forverring i været gjorde at de siste ni siste måtte hentes i beltebil. De var ventet å komme fram tidligst ved 23.30-tida, opplyser lensmannsførstebetjent Trygve Møllebakken ved Bardu lensmannskontor.

De første elevene ble fløyet til Bardufoss flystasjon. De ble undersøkt av lege, som konstaterte at de var nedkjølte men ellers i fin form, forteller Møllebakken.

De 18 skoleelevene i 16-17 års alderen og to lærere fra idrettslinja ved Bardufoss videregående skole var på en lenge planlagt snøhuletur, men turen ble mer dramatisk enn planlagt da de kom ut for dårlig vær. Klassen la ut på turen tirsdag morgen og skulle etter planen være borte til fredag. Men onsdag kom de ut for meget sterk vind og snøbyger i turområdet mellom fjellene Hjertindtuva og Kampen i Bardu kommune og måtte grave seg ned.

Ringte etter hjelp

Det var ingen mobildekning inne i den trange dalen så en av de to lærerne og en elev bega seg etter en stund ut på leting etter et område hvor telefonen kunne brukes og få slått alarm. Etter å ha gått om lag 10 kilometer kom de Steinvatnet, et stykke inn i Salangen kommune, og derfra fikk de ringt om hjelp.

- Etterpå fikk de to tatt seg inn i en hytte i nærheten av vannet, sier lensmannsbetjent Katrine Grimnes ved Bardu lensmannskontor til NTB.

Det var et helikopter fra 339-skvadronen på Bardufoss flyplass som hentet ned elevene. Tidligere på kvelden var det uklart om helikopteret klarte å lande i den kraftige vinden, men værforholdene gjorde det mulig å lande å hente dem ut av dalen.

Også beltevogner og snøscootere ble satt inn for å hente elevene ned fra fjellet i tilfelle helikopteret ikke kunne lande.

Erfarne

Snøhuleturen er en fast del for elevene på idrettslinja som har friluftsliv som valgfag. De hadde planlagt turen lenge, og var ellers godt forberedt på en slik tur i fjellet, forteller avdelingsleder Stein Skogstad ved Bardufoss Videregående Skole. De to lærerne er fjellvante, og den ene av de to har 15 års erfaring i å lede slike turer. De var dessuten godt utstyrt, understreker Skogstad.

(NTB)