BLODIG INSPIRASJONSKILDE: Columbine-drapsmennene, her avbildet på et overvåkningskamera fra skolen, har igjen fungert som inspirasjonskilde til en planlagt skolemassakre. Foto: Jefferson County Sheriff's Department/AP/Scanpix
BLODIG INSPIRASJONSKILDE: Columbine-drapsmennene, her avbildet på et overvåkningskamera fra skolen, har igjen fungert som inspirasjonskilde til en planlagt skolemassakre. Foto: Jefferson County Sheriff's Department/AP/ScanpixVis mer

Skolemassakre avverget i Manchester

Tenåringer skulle gjenta Columbine-massakren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Britisk politi har pågrepet og siktet to tenåringer for å ha planlagt å bombe en skole og et kjøpesenter i Manchester.

Planla jubileum
De to hadde, ifølge det en talsmann for påtalemyndigheten opplyser til nyhetsbyrået AP, planlagt å utføre ugjerningen 20. april.

Det var 20. april 1999 at Eric Harris og Dylan Klebold drepte 13 og seg selv og skadet 23 på Columbine High School i Colorado.

De siktede er henholdsvis 16 og 17 år gamle, og holder ifølge BBC hus i Denton utenfor Manchester.

Avslørt av venn
Manchester Evening News skriver at det var en venn av de siktede som varslet politiet.

Politiet ransaket hjemmene til de to, og på deres respektive datamaskiner fant de bevis som tydet på at vennen snakket sant, og at massakren var tenkt utført på nevnte, symboltunge dato.

PLANLA MASSAKRE: Michelle Cossey ble pågrepet i 2007. Foto: Bradley C. Bower/AP/Scanpix
PLANLA MASSAKRE: Michelle Cossey ble pågrepet i 2007. Foto: Bradley C. Bower/AP/Scanpix Vis mer

Skolen har ikke villet uttale seg til britisk presse i dag.

Columbine-massakren har også tidligere fungert som inspirasjonskilde til lignende handlinger.

Fant filmer

Dillon Cossey (14) og hans mor Michelle ble pågrepet i 2007, mistenkt for å ville hevne langvarig mobbing sønnen hadde blitt utsatt for.

Under husransakelsen fant politiet flere gevær og håndvåpen, omkring 30 luftvåpen, sverd, kniver og håndgranater, samt en bok med bombeoppskrifter.

Politiet fant også flere filmer hjemme hos de to, som viste eller omhandlet Columbine-massakeren.

Avslørt på McDonald's
Også før niårs-jubileet for Columbine avslørte politiet planer om en lignende episode. To tenåringer i Connecticut planla å sprenge en skole i luften.

De mistet drapsplanene utenfor McDonald's, og ble dermed tatt av politiet.

VILLE TA HEVN: Dillon Cossey (14) ble mobbet på skolen. Nå har to britiske tenåringer, som Cossey, blitt avslørt da de planla en skolemassakre. Foto: Bradley C. Bower/AP/Scanpix
VILLE TA HEVN: Dillon Cossey (14) ble mobbet på skolen. Nå har to britiske tenåringer, som Cossey, blitt avslørt da de planla en skolemassakre. Foto: Bradley C. Bower/AP/Scanpix Vis mer