DRAMATISK: AUF-leder Eskil Pedersen tror de som ble berørt 22. juli og mange andre i Norge lettere kan identifisere seg med denne typen hendelser.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
DRAMATISK: AUF-leder Eskil Pedersen tror de som ble berørt 22. juli og mange andre i Norge lettere kan identifisere seg med denne typen hendelser. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Skolemassakren i USA vekker vonde minner

Kan bli vanskelig å håndtere for overlevende og pårørende etter Utøya-massakren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Overlevende fra Utøya risikerer å få skremmende minner vekket til live om de presenteresfor detaljer fra skoleskytinga.

De sterke bildene, og rapportene om hva som skjedde inne på skolen i Newtown i Connecticut iUSA, vil bli svært vanskelig å håndtere for enkelte overlevende og pårørende etter Utøya-massakren22. juli i fjor.

Postdoktor og spesialist i klinisk psykologi, Egil Nygaard,forteller til Dagbladet, at en del av de som var på Utøya vil gjenoppleve det de selv gikk gjennom sommeren 2011.

— Det vil være stor variasjon i hvordan nyhetsdekningen vil kunne påvirke de overlevende fra Utøya og andre som har opplevd liknende hendelser. Noen av de Utøya-berørte vil i sterkere grad sette seg inn i hvordan det er for de som er dagens ofre, enn personer som ikke har hatt slike opplevelser, sier han og legger til at enkelte overlevende fra Utøya i varierende grad vil få tilbake noen av de vonde følelsene, når de leser om skytetragedien.

Informasjonsbehovet vil bli stort i kjølvannet av massakren i USA, og Nygaard tror de utenlandske skytemassakrene tidligere kunne virke veldig fjerne for oss i Norge.

— Etter terrorhandlingene i fjor har mange blitt mer oppmerksom på at slike hendelser også kan skje i Norden. Selv om risikoen for å oppleve noe slikt er uhyrlig liten i Norge, er det sannsynlig at det nå er flere som bor i Norge som ikke ser helt bort fra at det kan skje,
sier han.

— Snakk vanlig Også psykolog Mats Johannesen tror skoleskytingen i USA vil vekke fram vonde minner hos mange.

— Mest sannsynlig, vil mange av de overlevende fra Utøya ha symptomer på en posttraumatisk stresslidelse. Hendelser som likner
på det opprinnelige traume vil selvsagt vekke minner, sier psykolog Mats Johannessen til Dagbladet.

— Dette er en stor sak som uansettvil være synlig. For dem som sliter mye etter Utøya, ville jeg anbefalt samtaler og en rolig tilnærming til temaet, sier han.

Psykologen anbefaler å snakke på vanlig måte med dem som var tett på utøyamassakren og ingen bør gå omveier om de møter noen
som har overlevd Utøya.

— Dette er en sak som det vilvære naturlig å snakke om i dageneframover. Jeg tror dette er noe vi vil få vite mye om. Derfor blir det unaturlig å hoppe unna temaet og de som går med traumer fra Utøya, kommer til å se disse nyhetene. På en eller annen måte må de møte disse nyhetene, sier han og legger til at detaljene fra tragedien i USA bør unngås i samtaler med berørte fra Utøya.

— Ofte framkaller detaljert prat mer traume enn generell prat om temaet, sier han.

— Fryktelig — Det er fryktelig trist at dette på nytt skjer i USA, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Dagbladet.

— Dette skjer langt fra Norge,men etter 22. juli har vi kommet nærmere slike voldelige og dramatiske hendelser, sier Pedersen.

Han hadde i går kveld ikke fått noen henvendelser fra sine medlemmer om tragedien i USA.

— Jeg tror både vi som ble berørt 22. juli og mange andre i Norge lettere kan identifisere seg med denne typen hendelser. Men dette er først og fremst tragisk for de som er rammet i USA.