Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skolematfarse

Hvem velger du? Mamma, Øystein Djupedal eller Jamie Oliver?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Da SV i fjor gikk til valg på gratis skolemat til skoleelever ble det lokket med både laks, kylling, gull og grønne tallerkener. Partiet vant makta, men så ble det mer sirkus enn brød. I Soria Moria-erklæringen ble løftet vannet ut til gratis frukt og melk. Og det var også rådet kunnskapsminister Øystein Djupedal mottok fra sitt ekspertutvalg nå i sommer. 710 millioner kroner vil tiltaket koste.

KJENDISKOKKEN JAMIEOliver er langt dyrere i drift. For to år siden startet han et korstog mot feit og usunn skolemat på britiske skoler. Kjendiskokken samlet 300 000 underskrifter. Og ved hjelp av intens lobbyvirksomhet bidro han til at Blair-regjeringen lovet hele 220 millioner pund til kjøkkenoppussing og sunnere skolemat i kantinene. Mandag var fjernsynskjøkkenstjerna tilbake for å sjekke forholdene i «Jamie\'s Return to school dinners» på Channel 4. Og han er forbanna. - 70 prosent av lunsjboksene jeg har sett er skammelige. Jeg har åpnet lunsjbokser til unger i fire-femårsalderen der det ligger en kald McDonalds-burger, et par chipsposer og en boks med energidrikken Red Bull, sier Oliver. Før han, bitende ironisk må vite, spør hvorfor ikke foreldrene heller gir ungene en stripe kokain hvis de er trøtte.

SUNN MAT til skoleunger? Hvem kan være imot det? Jo, da. De finnes. To brødhuer, og her nekter jeg å unnskylde ordbruken, av noen mødre blant andre. Julie Crithlow (43) har i de to siste ukene drevet egen takeawayvirksomhet sammen med venninna Sam Walker. De to har stilt seg opp utenfor en skole i Rotherham i Yorkshire og gjennom gjerdesprinklene har de tatt opp bestillinger på brus, burgere og pommes frites fra elevene som under Blair/Olivers nye skolelunsjregime må holde seg i skolegården. Opp til 50-60 bestillinger hver dag er det blitt. Ved hjelp av en handlevogn har de så brakt varene tilbake til skolegården fra den lokale burgersjappa.- Ungene blir servert overprisa søppel på skolen. Maten er bedre og billigere på de lokale takeawayene, hevder Crithlow som mener ungene er blitt mer pripne i matveien takket være Jamie Oliver. Ungene må få lov å spise hva de har lyst på, altså. - Hvis disse mødrene vil forkorte livene til ungene sine og andres, så er det opp til dem, var svaret Jamie Oliver ga via sin talsmann.The Times besøkte tirsdag skolen der søppelmatrebellmødrene, som sjefstabloiden The Sun kaller dem, utøver sine tjenester. Og da avisa sjekket kantinetilbudet var det sunt nok, men ikke akkurat noen helsefarm. For drøye 20 kroner kunne elevene velge mellom menyer som besto av pizzastykke med salat, rataouillepannekaker, bakt potet og en grillmeny med burger, bønner og pølser.

EN UNDERSØKELSE, gjengitt i Nationen, viser at nesten halvparten av jentene og 30 prosent av guttene i 8.-10. klasse drar hjemmefra fem skoledager i uka uten at verken mamma eller de sjøl gidder å lage frokost. Så er det opp til Øystein Djupedal om det blir noe gratis skolemat på budsjettet i oktober. For mamma går det vel ikke an å stole på lenger?