Skolen blir invadert av tyske soldater

STORFJORD i Troms (Dagbladet): Elevene ved Hatteng skole i Storfjord må vike når NATO marsjerer inn. Både idrettsplassen, gymsalen, bassenget, garderobene og dusjene skal invaderes av tyske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldre og lærere reagerer sterkt på at skolen blir «krigsskueplass» når NATO-øvelsen Joint Winter starter.

- Ville sagt nei

- Vi får et stort feltsykehus midt på idrettsplassen og 250 soldater som skal oppholde seg her de tre ukene øvelsen varer, sier rektor Asbjørn Ryeng.

Også parkeringsplassen for skolebussene blir opptatt, og et par hundre meter fra skolen skal det være helikopterlandingsplass for feltsykehuset.

Resultatet er at elevene får begrenset bevegelsesfrihet i treukersperioden - dessuten må de kutte ut gymnastikk og svømming fra timeplanen.

- Hadde jeg fått valget, ville jeg sagt nei, sier rektoren.

Driftssjef Steinar Engstad i Storfjord kommune sier at skolens lokaler og idrettsplassen er rekvirert av militære myndigheter. Som erstatning får kommunen mellom 8000 og 9000 kroner dagen i leie.

Foreldre som har barn på skolen reagerer med vantro.

- Vi har ikke fått noen informasjon om dette, sier Gutt-orm Rognli.

- Farlig

Ei gruppe foreldre som var samlet for å diskutere saken i går kveld, peker på tre forhold: For det første at den militære trafikken til og fra feltsykehuset kan være farlig for barna. For det andre er det uvisst hvilken psykisk virkning det har på barna at de får «krigen» inn i skolegården. Det tredje er faren for infeksjon og smitte. Det dreier seg om et stort feltsykehus, og de ser ikke bort fra faren for at ungene kan finne sprøytespisser, blodprodukter og andre farlige gjenstander.

- En NATO-øvelse har ingen ting på skolens område å gjøre, slår Birgit Iversen fast.

Stabssjef i Distriktskommando Nord-Norge, oberst Jens Thorsen, sier at det dreier seg om en normal leieavtale mellom to parter, og ingen rekvisisjon.

- Vi har anmodet Storfjord kommune om å få leie skolelokalene og fotballplassen, og kommunen var villig, sier han, men innrømmer at Forsvaret ikke er tjent med å tvinge seg inn på skolen.