Skolen bygde ny golfbane til 16 millioner - bare Sander (16) søkte

- Pensjonistene har helt tatt over på banene, sier assisterende rektor midt i golfland.

 PERFEKTE SKOLEFORHOLD:  Sander Kværnes Dahl  (16) fra Årnes (foran) er eneste golfelev i første klasse på idrettsfag på Hvam videregående skole, som frister med ny, flott skolebane. Marius Bye Karlsen (20) fra Trondheim (fra venstre i bakgrunnen) går i 3. klasse. Jørgen Aanestad-Pettersen (16) fra Nes og Hans Wilfred Edvardsen (16) fra Rælingen går i 2. klasse.  FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN, DAGBLADET.
PERFEKTE SKOLEFORHOLD: Sander Kværnes Dahl  (16) fra Årnes (foran) er eneste golfelev i første klasse på idrettsfag på Hvam videregående skole, som frister med ny, flott skolebane. Marius Bye Karlsen (20) fra Trondheim (fra venstre i bakgrunnen) går i 3. klasse. Jørgen Aanestad-Pettersen (16) fra Nes og Hans Wilfred Edvardsen (16) fra Rælingen går i 2. klasse. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN, DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hørt den evige klagesangen om elever i videregående skole med utrangert læremateriell og helsefarlige klasserom ?

Den gjelder ikke Sander Kværnes Dahl.

Da den splitter nye fylkeskommunale 9-hulls golfbanen til 16,1 millioner kroner på Hvam videregående skole i Nes kommune sto ferdig i høst, var 16-åringen fra nabolaget i Årnes eneste søker til første klasse i idrettsfag med golf som toppidrett.

- Jeg blir veldig godt fulgt opp av lærerne, men jeg skulle ønsket at det var en elev til i klassen som spiller golf, sier eneste nye golfelev på  det som kan være årets mest påkostede undervisningsanlegg pr. student.

Han trener i skoletiden sammen med tre av de seks andre golfelevene i andre og tredje klasse, som har blitt med videre fra leide og mer provisoriske treningssteder noen minutter unna.

Godt kjent
Det er neppe mangel på oppmerksomhet som gjør at Sander er den eneste nye eleven som har funnet fram til den såkalte golflinja på Hvam - en av de største videregående skolene i Akershus.

Skoletilbudet har vært etablert i flere år, og er godt kjent i golfmiljøet - Norges fjerde største sport i antall registrerte utøvere.

Og selve byggeprosessen rundt den 180 dekar store banen i skolens skog, har utløst høylytte debatter i fylkestinget i Akershus. Flere har stilt spørsmål ved fornuften i å bruke skattemillioner til nytt golfanlegg på Romerike, der private golfbaner ligger nesten like tett som kornåkrene.

10 baner på 15 minutter
Et hotell i en annen Romerike-kommune, Gjerdrum, reklamerer med «10 fantastiske golfbaner» innenfor 15 minutters kjøring:

Gjerdrum Golfklubb - Lillestrøm Golfklubb -Miklagard Golf - Østmarka Golfklubb- Hauger Golfbane- Nittedal Golfbane- Aas Gård Golfpark - Hakadal Golfklubb - Hvam Golfklubb -Aurskog Finstadbru Golfklubb.

Overfor lokalavisa Raumnes, som først fortalte om den enslige søkeren til det som ikke er ment som et eksklusivt skoleanlegg, sier fylkesordfører Annete Solli (H) at rekrutteringen av nye golfelever «ikke er til å hoppe i taket av».

Hun viser til at noen studieretninger er dyrere enn andre, og at tross alt 25 elever har glede av golfbanen. Da viser hun til de seks golfelevene på høyere klassetrinn enn Sander, og de 18 elevene som utdanner seg til anleggsgartnere og greenkeepere.

Plass til 56 - håper på åtte
Rektor Per Corneliussen er veldig godt fornøyd med det nye anlegget. Og han peker på at også anleggsgartner-studenter og mange andre kan bruke golfbanen.

Men han er ikke fornøyd med bare en søker til den nye klassen på med det nye anlegget.

 EKSKLUSIVT TILBUD - BESKJEDEN INTERESSE:  Rektor Per Corneliusssen, assisterende rektor Jan Olav Christensen og avdelingsleder Eilert Risvik Paulsen (i blå jakke) viser fram Hvam videregående skoles nye golfbane. FOTO: ØISTEIN  NORUM MONSEN, DAGBLADET.
EKSKLUSIVT TILBUD - BESKJEDEN INTERESSE: Rektor Per Corneliusssen, assisterende rektor Jan Olav Christensen og avdelingsleder Eilert Risvik Paulsen (i blå jakke) viser fram Hvam videregående skoles nye golfbane. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN, DAGBLADET. Vis mer

- Vi har som mål å få seks til åtte golfelever i hver av de tre klassene. Teoretisk kan vi ha 56 studenter med golf som hovedidrett i hver klasse, sier Corneliussen til Dagbladet.

Om hvorfor skolen har brukt 16 millioner til egen bane midt i golfland, svarer Corneliussen:

- Det er politikerne som har bestemt. Kortversjonen er at det blir billigere på lang sikt å eie enn å leie.

Knøtter ut - pensjonister inn
Assisterende rektor Jan Olav Christensen, selv aktiv golfspiller, har en teori som peker mot aldersutviklingen i sporten.

- For 10-12 år siden på Borre Golfklubb i Vestfold, måtte vi voksne stille oggså i kø bak knøttegolferne. Nå er det ikke så mange av de yngste igjen der, pensjonistene har overtatt, sier han til Dagbladet.

Også eldste eleven på Hvam, Marius Bye Karlsen (20), har sett samme raske aldersutvikling i løpet av få år. 

- I min gamle klubb i Trondheim er det bare et par unge som konkurrerer, mot mange for få år siden. Men pensjonistene er på banen.