- Skolen er naturstridig

Mens Ap, Frp, KrF og Sp foreslår flere gymtimer, mener SV og V at skolebarna bør ut av gymsalen og inn i skogen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skolen er naturstridig. Det er ikke naturlig for barn å sitte på rumpa seks timer daglig. En større del av undervisningen bør foregå ute i naturen, sier SV-leder Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Nye tall fra Norges idrettshøgskole viser at kondisjonen til norske ungdommer er blitt 12 prosent dårligere i løpet av de siste 22 åra. I samme periode har vekta gått opp med i snitt tre kilo, og stadig flere barn og unge er i dag inaktive. Nå frykter forskerne at barnas livsstil vil påføre dem sykdommer som diabetes og hjertelidelser som voksne.

Ingen løfter

Regjeringspartiene Høyre (H) og Fremskrittspartiet (Frp) ønsker ikke å gi løfter om tiltak som kan stoppe det fysiske forfallet blant unge.

- Dette er ikke en sak vi har på dagsordenen akkurat nå, sier Frp's John Alvheim til Dagbladet.

- Vi ønsker en ekstra gymtime i uka. Men Kristelig Folkeparti (KrF) må forholde seg til svarene kvalitetsutvalget kommer med. Vi håper at de ser behovet for økt fysisk aktivitet i skolen, medgir skolepolitisk talsmann i KrF, Arne Lyngstad.

Det regjeringsoppnevnte Utvalget for kvalitet i grunnopplæringen (kvalitetsutvalget) har som mål å vurdere innhold, kvalitet og organisering av grunnskolen og den videregående skolen. Utvalget ble oppnevnt 5. oktober i fjor, men ingen forslag er ennå lagt på bordet.

- I budsjettet i år gikk vi inn for en time ekstra norskundervisning i uka. Fysisk aktivitet både på og utenfor skolen er viktig. Men vi ønsker ikke å gi noen løfter om flere gymtimer akkurat nå, sier medlem for Høyre i utdanningskomiteen, Ine Eriksen, til Dagbladet.

- Fram med stoppeklokka

- Akkurat nå jobber vi med en innstilling som har med kvalitetssikring i skoleverket å gjøre. Hva vi jobber med generelt, kan jeg ikke si noe om, sier nestleder Anders Seim i kvalitetsutvalget.

Men som tidligere skolesjef i Bærum kommune og med 35 års erfaring fra skolesektoren, er han personlig ikke i tvil om hva som skal til for å forbedre barnas helse.

- Vi må fram med stoppeklokka, og det bør innføres flere idrettskonkurranser mellom skolene igjen. Det har ikke vært nok fokus på fysisk fostring de siste 20- 30 åra, sier han.

- Vi lover debatt om hvordan framtidas skole skal se ut når kvalitetsutvalget kommer med sitt forslag i april, sier utdanningsminister Kristin Clemets rådgiver Elisabeth Aspaker til Dagbladet.

UT I NATUREN: - En større del av undervisningen bør foregå ute i naturen, sier SV-leder Kristin Halvorsen.