«SMIL TIL KAMERA»: Et bilde av en skoleklasse ved den videregående skolen Baraboo i Wisconsin i USA har satt i gang politietterforskning. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer

Økende antisemittisme

Skolen fikk sjokk da de så klassebildet. Nå starter politiet etterforskning

- Vi fikk til og med han svarte fyren til å løfte den opp.

Et bilde av en skoleklasse ved den videregående skolen Baraboo i Wisconsin i USA har satt i gang politietterforskning.

På bildet står over 60 studenter, der nesten samtlige er hvite gutter, mens de gjør det som ser ut som en nazihilsen.

Bildet skal ifølge CBS News ha blitt lagt ut på sosiale medier under emneknaggen #BarabrooProud mandag denne uka, og fikk umiddelbart kritikk.

Blant andre Auschwitz Memorial, som jobber med opplysning om holocaust, gikk ut mot bildet:

- Dette er hvorfor vi jobber så hardt hver eneste dag for å spre kunnskap. Vi må forklare hvilke farer slike hatefulle ideologier fører med seg, skriver de i en Twitter-melding.

Ifølge en skjermdump fra Carley Sidey inkluderte en Twitter-melding fra en nå slettet konto følgende bildetekst: «Vi fikk til og med han svarte fyren til å løfte den opp.»

- Reflekterer ikke skolens verdier

Skolens rektor, Dr. Lori Mueller, sier til CBS at hun først ble gjort oppmerksom på bildet etter at det allerede var lagt ut. Mandag ettermiddag fordømte hun bildet via skolens Twitter-konto, og sa de ville gå til søksmål om nødvendig.

- Bildet av disse studentene reflekterer ikke skolens verdier. Vi etterforsker hendelsen og kommer til å forfølge dette med alle mulige sanksjoner, også juridiske.

Politiet i Wisconsin har satt i gang en egen etterforskning for å finne ut hva som har skjedd.

Rasistiske tendenser

Bildet ser ut til å ha blitt tatt under et skoleball våren 2017, da fotografen ba om separate bilder med guttene og jentene, ifølge Jules Sulzdaltsev, som er journalist i Prompt News, og har rapportert om saken fra sin personlige Twitter-konto.

Han skal ha fått en strøm av meldinger fra studenter etter at han begynte å poste om bildet mandag morgen. Flere melder om rasistiske tendenser og mobbing, og hevder at skolen ikke gjør noe med problemet.

På bildet ser man at det er noen studenter som ikke tar del i håndbevegelsen. En av dem, Jordan Blue (18), som står helt oppe i høyre hjørne, sier til CBS at han ikke ønsket å være med fordi det stred imot hans verdier.

- Det var fotografen som ba oss om å gjøre hilsenen. Jeg visste hvor mitt moralske kompass lå, og jeg ønsket ikke å fremme noe jeg ikke kan stå for.

Etter at kritikken begynte å strømme inn, fjernet fotografen bildet som hadde ligget ute på hans hjemmesider, med beskjeden «Det er synd at det finnes folk som bruker tiden sin på å være drittsekker, ved viten og vilje. Jeg beklager virkelig til alle som ble såret.»

Økende antisemittisme

Bildet ble lagt ut bare to uker etter at elleve mennesker ble drept da Robert Bowers (46) stormet inn i en synagoge i Pittsburgh.

USAs president Donald Trump har fordømt massedrapene i Pittsburgh som «ren ondskap, ærlig talt, noe som er utenkelig». Men ifølge en kommentator i Washington Post er dette langt fra sannheten.

- For alle som har fulgt med, er nedslaktingen som fant sted i Tree of Life-synagoge ikke bare sannsynlig, men også uunngåelig, skriver Karen Tumulty.

Hun viser til at antall tilfeller av hatkriminalitet mot jøder og jødiske institusjoner økte med hele 57 prosent bare i fjor.

- Dette er symptomet. Årsaken er et klima der hvite nasjonalister og hatgrupper ikke lenger holdes nede, men tør å vise ansikt, skriver hun og viser blant annet til marsjen i Charlottesville i fjor, der hvite nasjonalister og nynazister ropte slagord som «jøder skal ikke erstatte oss».

Verden over fordømmes massakren, som kan være den verste mot jøder i amerikansk historie. Pave Frans, Tysklands statsminister Angela Merkel og Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland er blant dem som har reagert kraftig.

Mens paven mener Pittsburgh-angrepet var umenneskelig, mener både Jagland og Merkel at angrepet er et tegn på økende antisemittisme over hele verden.