- Skolen oppdager i liten grad de som har det verst

Magne Raundalen svarer på dine spørsmål i nettmøte nå!

- NORDMENN ER FOR PRIVATE: Derfor mener barnepsykolog Magne Raundalen at vi bryr oss for lite om andre barn. Han mener barnevernet er avhengig av vår hjelp for å kunne hjelpe barn som trenger det. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
- NORDMENN ER FOR PRIVATE: Derfor mener barnepsykolog Magne Raundalen at vi bryr oss for lite om andre barn. Han mener barnevernet er avhengig av vår hjelp for å kunne hjelpe barn som trenger det. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - I Norge har vi to store hindringer når det gjelder å bry oss om andre: Det ene er at vi beskytter privatsfæren. Og muren rundt privatlivet blir bare tykkere og tykkere. Noen sitter veldig godt beskyttet bak den muren, mens andre sitter der helt ubeskyttet. Og vi ser dem ikke, sier barnepsykolog Magne Raundalen til Dagbladet.

I en kronikk i Dagbladet tidligere denne uka skrev Raundalen at det offentlige barnevernet er totalt avhengig av at alle bryr seg mer om hverandre og tør å si fra.

«Dersom vi fortsetter å lene oss tilbake og overlate ansvaret for nasjonens barn til det statlige og kommunale barnevern, har vi sagt oss tilfredse med å fortsette med et halvert barnevern», skriver Raundalen.

Føler seg sviktet
Samtidig viser en fersk undersøkelse at nesten alle har hyppig kontakt med andres barn, men få av oss bryr oss om dem. Bare 30 prosent av de spurte mener de bidrar til å gjøre barns hverdag bedre.
 
Over 50 prosent av de spurte i undersøkelsen mener barn med problemer er det offentliges ansvar.

Det er dette Magne Raundalen mener vi må endre.

I sin jobb som barnepsykolog er han stadig i kontakt med barn og unge som føler seg sviktet og sveket av voksenverdenen. Mange av dem blir aldri oppdaget, og får aldri hjelp. Eller hjelpen kommer for seint.

- Svenskene har et veldig godt uttrykk, nemlig at bjuda på seg själv. Det handler om å ha noe på å by på når det gjelder livets alvor. Dersom du byr på deg selv kan du bli en viktig person for noen, faktisk en livsviktig person, sier Raundalen.

- Barnevernet trenger hjelp
Raundalen mener det er på tide med en mobilisering av ansvar for beskyttelse av barn, og utfordrer norske politikere.

«Når en slik mobilisering i dag er fraværende, skyldes det forestillingene om at barnevern er en oppgave for en sterk stat. Vi må få en total holdningsendring som sier oss at beskyttelse av barn i nød er en del av vårt daglige ansvar som medlem av det sivile barnevernet i et sivilisert samfunn... Vi må ikke så inderlig vel tåle at de vergeløse og elendige er uten hjelpere»

Statistikk fra barnevernet forteller at det ble startet i alt 25100 undersøkelser i 2007, som er omtrent like mange som året før. Tallet på undersøkelser har likevel økt med over 40 prosent på ti år.

Av de nær 25100  undersøkelsene som ble avsluttet i 2007, førte Barnevern, 2007 - 11 700 nye barn med barnevernstiltak i 200753 prosent til at det ble satt i verk tiltak.

Stadig flere barnevernssaker
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 11700 nye barn mottok forskjellige barnevernstiltak i 2007.
Vel 42 600 barn og unge fikk hjelp fra barnevernet i løpet av 2007. Det er en økning på 5,4 prosent i forhold til året før.

NETTMØTE: Møt barnepsykolog Magne Raundalen i nettmøte klokka 15.45 i dag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
NETTMØTE: Møt barnepsykolog Magne Raundalen i nettmøte klokka 15.45 i dag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Av disse var altså 11700 barn nye i barnevernet siste året, en økning på over 13 prosent i forhold til 2006.

De aller fleste barn med tiltak, vel 34 900 eller 82 prosent, mottok bare hjelpetiltak, som økonomisk hjelp, besøkshjem, barnehage eller støttekontakt.

Det offentlige hadde i 2007 overtatt omsorgen for 7710 barn og unge, eller 18 prosent av alle barn og unge med tiltak.

Det er foreldre eller foresatte som oftest melder fra til barnevernet. I over 18 prosent av de påbegynte undersøkelsene i 2007 var det foreldre eller foresatte som tok kontakt. Både skole og politi står for 12 prosent av alle meldingene.

Vil ha barnehagen hjem til folk
I sin kronikk påpeker Magne Raundalen at bare tre prosent av bekymringsmeldingene kommer fra barnehager.

«Barnehagen må våkne og melde fra... Barnehagen må gå hjem for å se hvert halvår», skriver Raundalen.

Han mener både naboer, barnehagepersonell, helsesøster og lærere har et ansvar for å hjelpe til og melde fra når de får mistanke om at noe ikke er som det skal være hjemme hos folk.

- Vi må gå hjem til hverandre, og dermed gi fra oss noe av privatlivet og foreldrenes suverenitet. Hvorfor skal ikke barnehagen for eksempel gå på hjemmebesøk en gang i halvåret, spør Magne Raundalen?

Nå kan du spørre ham - send inn dine sprøsmål under. Raundalen svarer på Dagbladet.no fra klokka 15.45 på onsdag.

De andres barn:

• En undersøkelse gjort av InFact for UNICEF Norge 10. mars 2009. Basert på 1012 telefonintervjuer av personer over 18 år.
• 70 prosent av de voksne har daglig eller ukentlig kontakt med andres barn.
• 30 prosent mener de bidrar til å gjøre barns hverdag bedre.
• Over 50 prosent av de spurte mener barn og unges problemer er det offentliges ansvar.
• Folk på mindre steder bryr seg mer enn byfolk

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer