Skolen som er en brakkeby

KRISTIANSAND (Dagbladet): Elevene tvinges til å gå på skole i gamle arbeidsbrakker. Mange blir syke av dårlig inneklima.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Situasjonen er pinlig. Det er de svakeste elevene som har de verste forholdene, sier inspektør Leif Stokkeland ved Krossen skole i Kristiansand.

Lite har skjedd siden Dagbladet for to år siden besøkte brakkeskolen. Fortsatt tilbyr Krossen skole undervisning i 28 brakker. De eldste er gamle anleggsbrakker fra kraftutbyggingen i Setesdal på 70-tallet.

- De burde vært på et skolemuseum, sier rektor Hans Petter Mjølund.

Mugg og råte

Krossen skole har spesialavdelinger for ca 70 autister og elever med lærevansker. Det er de som plasseres i brakkene. Fordi de kan undervises i små grupper.

Brakkelandsbyen egner seg dårlig til undervisning. Toalettforholdene er elendige. Mugg og råte i kombinasjon med null ventilasjon gir store utslag på sykefraværet. Brakkene blir ikke godkjent som fast arbeidsplass for lærerne. Men de er gode nok for elevene.

Fattig skole

- Utover vinteren sliter vi med kolossalt mye forkjølelse og fravær. Jeg setter det høye fraværet i sammenheng med det dårlige inneklimaet, sier inspektør Stokkeland.

Politikerne i Kristiansand sliter fælt med å bli kvitt stempelet «Fattigskolen». Høyre-ordfører Bjørg Wallevik irriterte seg så mye at hun mer eller mindre påla lederen av det kommunale foreldreutvalget ikke å bruke uttrykket.

Likevel er det full krise. Mange steder er skolebyggene så dårlig vedlikeholdt at de nesten faller i hodet på elevene. I flere bygg driver kommunen dispensasjon fra blant andre Arbeidstilsynet og brannvesenet.

Politikerne har vedtatt en skolebruksplan med prislapp 615 millioner kroner. I tillegg kommer 330 millioner kroner som trengs for å bygge om skolene til Reform 97-standard.

Versting

I øyeblikket står skarve 2,8 millioner kroner på skolebruksfondet. En egen eiendomsmekler er engasjert til å selge unna kommunale bygg.

Kanskje må man selge kommunens juvel, Kristiansands Energiverk, for å få råd til å ruste opp «Fattigskolen».

Undervisningsdirektør Odd Jørgensen medgir at Krossen skole er blant verstingene av Kristiansands 31 skoler:

- Forholdene er særdeles dårlige på Krossen. Skolen bærer preg av fattigskole.

Undervisningsdirektøren vet ikke når elevene slipper ut av brakkene.

FATTIGSKOLE: Veggene på Krossen skole skriker etter maling. Rektor Hans Petter Mjølund er oppgitt.