Skolen sparte på mobbe-penger

Grindvold skole ville ikke bruke penger på at en utdannet mobbestopper skulle veilede skolen. I stedet sparte de pengene. Forrige mandag ble en elev overfalt hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga ble episoden fra Grindvold ungdomsskole kjent over hele landet: En 13-årig jente som var hjemme fra skolen, ble oppsøkt av 20 elever som trengte seg inn hos henne og banket henne opp.

Brukte bare litt av Olweus-programmet

En 13 år gammel jente sto bak overfallet. Offeret hadde kalt overgriperen for «hore» og «ludder», og jenta som fikk skjellsordene slengt etter seg, følte at hun måtte ta igjen.

13-åringen var den eneste som gikk fysisk løs på offeret, men tyve elever var vitne til mishandlingen og var med på å stjele og ramponere huset der offeret bodde.

Etter overfallet gikk elevene tilbake til skolen og fortsatte undervisningen som om ingenting hadde skjedd.

Grindvold skole er med i antimobbeprogrammet Olweus, som er utarbeidet av forskeren Dan Olweus. Programmet går ut på å lære elevene hva som er akseptabel oppførsel, slik at alle elevene kan føle seg trygge på skolen.

Sparte penger

Men de siste månedene har ikke skolen brukt programmet hundre prosent. I stedet har skolen gitt beskjed til Olweus om at de på grunn av dårlig økonomi ikke skal bruke instruktøren som er opplært i programmet.

- De siste seks-åtte månedene har Grindvold skole sagt at de klarer seg selv, de trenger ikke instruktører, sier Dan Olweus til Dagbladet.no, og legger til:

- Det er muligens litt av forklaringen på denne saken.

Instruktøren har 18 måneders opplæring i antimobbeprogrammet og jobber opp mot flere skoler i området. Men kvinnen som har ansvaret for Grindvold skole, bor ikke i Moss. Olweus tror at skolen ville spare reisepengene for instruktøren.

- De ville spare penger. Det var en av grunnene til at man ikke brukte instruktøren fullt ut, sier han.

Skal til konfliktrådet

Krfs skolepolitiske talsmann Arne Lyngstad har krevd at mobberne må bytte skole. Rektor Stein Haakon Thorp vil ikke flytte elevene som deltok i det brutale overfallet. De to 13-åringene som var offer og overgriper i saken, skal møtes i konfliktråd. På skolen fortsetter opprydningen etter hendelsen: Alle elevene som var innblandet, må møte opp på skolen sammen med foreldrene for å snakke om det som har skjedd.

Skolen skal se på rutinene for inspeksjon og orden. De ansatte på skolen har vært samlet for å diskutere det som har skjedd, og alle elevene ved skolen har fått brev med seg hjem. Jenta som ble overfalt, har fått tilbud om hjemmeundervisning.