- Skolen starter altfor tidlig

Skolen starter for tidlig om morgenen. Elevene er for trøtte til å lære, mener både svenske og norske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka ni hadde vært et greit tidspunkt å starte undervisningen på, mener to forskere ved Universitetene i Umeå og Uppsala. Søvnforsker og professor Reidun Ursin ved Universitetet i Bergen er helt enig.

Forskerne bygger utspillet på en undersøkelse de har foretatt blant grunnskoleelever, skriver Expressen.

- Skolens timeplan er tilpasset de voksne og ikke barna. Elevene trenger mer søvn enn lærerne fordi de vokser, og mange har dessuten lang skolevei, sier Maria Lennernäs-Junberger, en av forskerne.

Dersom skolen startet seinere ville elevene lære mer - siden de da ikke ville bli forstyrret av trøtthet, hodepine og sult, mener forskerne. Ifølge undersøkelsen sover mange skoleelever altfor lite, og de hopper over frokosten fordi de har så dårlig tid.

Også i Norge

- Skolen burde ikke begynne før klokka ni i Norge heller. Barn har en tendens til å ha en litt forsinket døgnrytme, sier søvnforsker Reidun Ursin.

Leder i Norsk Lærerlag, Helga Hjetland, mener barn kunne være tjent med en form for fleksitid på skolen.

- Barn er svært forskjellige, noe man merker godt om morgenen. Noen skoler i Norge har forsøkt seg på en ordning med fleksitid, og det med stort hell. Men å få en slik ordning på landsbasis, blir vanskelig. Til det er morgenrutinene for inngrodd, forteller hun.

SV-leder Kristin Halvorsen er enig.

- Unger burde ha mulighet til større fleksibilitet på egne premisser. Jeg skulle gjerne ønske at skoledagen kunne begynne slik at ungene fikk litt mer ro om morgenen, sier hun.

Sover for lite

Norske elever sover altfor lite. 17-åringer her til lands sover bare 7,3 timer på hverdagene, og ligger på verdenstoppen i morgentrøtthet, viser en undersøkelse som ble gjengitt i Tidsskrift for Den norske lægeforening tidligere i år. Spesielt ungdomsskoleelever har problemer med å stå opp.

Kristin Halvorsen mener at mye av trøttheten skyldes alle fristelsene ungene utsettes for utover kvelden.

- Da jeg var liten, var det ikke stort å se på TV etter Dagsrevyen. Slik er det ikke lenger, nå er det noe spennende på alle kanaler, forteller hun.

Ifølge forskerne bør ungdommer sove mellom ni og ti timer hver natt.

TIDLIG: Hvis norske og svenske forskere får det som de vil, kan kanskje disse skolebarna sove litt lengre om morgenen?