Skolen tok farvel med Benjamin

Elever og lærere var samlet til minnestund på Holmlia skole mandag for 15 år gamle Benjamin Hermansen som ble drept på Holmlia natt til lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tente lys og et bilde av 15 år gamle Benjamin Hermansen står på et bord øverst i samlingssalen. Rommet er fullt av elever i 8. og 9. klasse ved Holmlia skole. Om en stund er det 10. klasses tur. Også 10 F, der Benjamin var elev.

Noen smågråter i stillheten før den brytes av sprø saksofontoner. « I`ll be missing you».

- I dag står en pult tom. Vår venn og kamerat Benjamin Hermansen vil aldri være her mer. Men samtidig vil han være hos oss for resten av livet.

Kamp mot rasisme

Rektor Ole Jacob Aas ved Holmlia skole innleder minnestunden for Benjamin Hermansen. Aas snakker om sinne og fortvilelse, som han vet alle føler, og han ber om at vold og rasisme må stanses.

- Benjamin er død, men hans død er ikke meningsløs. Han vil være med oss i kampen mot vold, nynazisme og rasisme, sier Aas, og oppfordrer samtidig elevene til å ta vare på hverandre.

Pressen ble bedt om å forlate lokalene etter rektors tale og 30 sekunder stillhet, men ifølge Aas ble resten av samlingen en sterk og gripende opplevelse. Benjamins klasseforstander og skolens rådgiver delte sine tanker om 15-åringen med elevene og to av Benjamins kamerater talte også til hans minne. Samlingen ble avsluttet med sangen «Yesterday», som Benjamin skal ha vært spesielt glad i .

Dypt savnet

- Benjamin var helt spesiell. Alle visste hvem han var, han var full av humør og veldig sosial og populær, sier Thea Sande, leder av elevrådet ved Holmlia ungdomsskole. Sammen med nestleder Kathrine Andresen snakker hun på vegne av elevene som har mistet en god klassekamerat og venn.

- Det er en tung dag for alle i dag. Men vi kommer til å jobbe for at dette ikke skal skje igjen. Og vi ønsker å markere dette på vår egen måte, sier Thea.

Elever og initiativtakere fra Benjamins fotballgruppe står i bresjen for å arrangere en konsert for ungdommer på Holmlia . I tillegg ønsker elevene fakkeltog.

- Vi håper ikke at hatet blant elevene skal føre til mer vold, men at alle greier å takle dette på en riktig måte, sier Kathrine.

Thea tror at drapet på Benjamin har ført til at folk setter mer pris på hverandre, samtidig som det har vært en vekker for dem som bare har hørt om nynazismen, og som kanskje ikke har gjort så mye for å motarbeide den.

- Det er helt sykt at noe skal bli drept på grunn av feil hudfarge, sier Thea.

Samles i nærmiljøet

På åstedet i Holmlia er det fremdeles elever som minnes Benjamin. I biblioteket på Holmlia skole er det lagt ut minneprotokoll, og skolen er åpen så lenge elevene ønsker det.

Personell fra PP-tjenestens kriseteam har vært tilstede på skolen hele helgen og skal fortsette med det.

- Vi samarbeider tett med skolens ledelse om hvordan vi skal la elevene få gjennomarbeidet sorgen, og følger også enkelte elever, sier Jon-Håkon Schultz, leder av kriseteamet.

Ordinær undervisning vil bli satt til side for å gi rom for elevene til å forstå det som er skjedd. Skolen har også sendt ut brev til elevenes foresatte hvor de oppfordrer dem til ikke å la barna være alene, men gjerne dra hjem til hverandre eller bli på skolen til foreldrene kommer hjem.

I tillegg til aktiviteten på skolen er Benjamins faste fritidsklubb og en kulturkafe åpen.

- Det har ikke gått opp for meg hva som egentlig har skjedd og at noen kan ha noe sånt på samvittigheten, sier Thea.

Rektor Ole Jacob Aas sier til NTB at han håper å få med seg bydelen, Oslo og resten av Norge for å ta opp kampen mot rasisme og nynazisme.

- Nazistiske miljø skaper utrygghet og angst for andre i nærmiljøet, men vi må ikke la det ta overhånd. Da har vi tapt, sier Aas.

MINNESTUND: Elever er samlet til minnestund på Holmlia skole for å minnes 15 år gamle Benjamin Hermansen som ble drept natt til lørdag. Rektor Ole Jacob Aas oppfordrer elver og lærere til å ta opp kampen mot rasisme i Benjamins ånd.