Skolen trues av lærermangel

Nesten en av ti lærere i Finnmark og Oslo har ikke lærerutdannelse. - Hadde skolen fungert som helsevesenet, hadde mange seksåringer stått i skolekø til høsten, sier leder i Lærerforbundet, Anders Folkestad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik forklarer han bruken av ufaglærte lærere.

- Vi må rett og slett ta inn uutdannede folk for å holde hjula i gang, sier Folkestad.

Av de rundt 55000 årsverkene i grunnskolen er 5000 stillinger besatt av personer som ikke har godkjent lærerutdanning. Finnmark topper statistikken. Der er 9,5 prosent av lærerne uten lærerutdanning. I Oslo er 8,2 prosent uten tilstrekkelig utdanning.

Bekymret

- Mange har et par grunnfag fra universitetet, men noen har ikke en gang fullført videregående skole, forteller Folkestad.

Han er bekymret over rekrutteringa til yrket og ser dystert på mangelfull konkurranse om studieplasser på lærerutdanninga.

- Ja, jeg er redd for at vi vil merke mangelen på velutdannede lærere i tida framover, sier Folkestad.

Høy snitt alder

Gjennomsnittsalderen i læreryrket er 50 år. Derfor vil om lag 40000 lærere grunn- og videregående skoler pensjoneres fra læreryrket de neste ti åra.

- Vi har et kjempeproblem, sier Folkestad.

Men det er ikke bare i Norge at læreryrket ikke lenger frister. Den britiske avisa Daily Mail skrev tidligere denne uka at en løsning på den engelske lærermangelen er å kutte skoleuka ned til fire dager.

- Dette er ikke bare et norsk samfunnsproblem, men et fenomen som brer om seg i hele Europa, sier Folkestad, som mener det er helt uaktuelt å redusere skoleuka fra fem til fire dager.

- Det er jo derfor vi har ufaglærte lærere i skolen. Nettopp for å slippe å stenge skolen, sier han.

Lagt på lønna

Statssekretær i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, Nina Tangnæs Grønvold, sier at regjeringen ser alvorlig på lærermangelen og har økt lønna med 30000 kroner det siste året.

- I tillegg har vi startet opp en rekrutteringsoffensiv og jobber med et framlegg om fornyelse av lærerutdanninga. Vi må også få de ufaglærte til å bli faglærte.

Ifølge Grønvold har regjeringen åpnet opp for inntak til høyere utdanning på grunnlag av realkompetanse.

- Faktisk er det slik at av de 1944 som i høst som har fått studieplass på bakgrunn av realkompetanse, har hele 1017 søkt på lærer- og førskoleutdanning, sier statssekretæren.