Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skolen tukler med skaperverket

Vidar Kleppe til kamp mot sittetissing. - En menneskerett å ikke måtte sette seg på jentevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I går ble det kjent at skolegutter på Dvergsnes skole i Kristiansand blir tvunget til å sitte ned når de skal late vannet.

Det synes synes leder for partiet Demokratene, Vidar Kleppe, er så ille at han vil ta det opp på neste formannskapsmøte.


- Menneskerett

- Når guttene ikke skal få lov til å tisse på den naturlige måten, slik gutter har gjort i generasjoner, er det å tukle med skaperverket. Det er en menneskerett å ikke måtte sette seg ned på jentevis, sier Kleppe til Dagbladet i dag.

«HJELP! Vi vasker mye tiss rundt doene på trinnet og nå begynner vi å bli lei. Snakk om dette hjemme, og guttene SKAL sitte og tisse på skolen. Tusen takk!» skriver kontaktlærerne på Dvergsnes skole på elevenes ukeplan.

Det har stormet i doskålen etter at Fædrelandsvennen tok opp saken i går. Tissedebatten sto høyt på avisas nettsider i går ettermiddag.

Det stående tisseforbudet har også skapt debatt i Sverige. Også svenske Expressen tok i går saken opp til diskusjon og avstemming

- Praktisk ordning

image: - Skolen tukler med skaperverket

Rektor Anne Lise Gjul ved Dvergsnes skole vil ikke kommentere Kleppes planer om å ta opp saken i formannskapet.

- Det er jo snakk om å ha det hyggelig på toalettet, og jo mindre barna er, desto større sjanse for at det skjer en ulykke. Dette er en praktisk ordning vi har levd med i åtte år, og det er første gang noen reagerer på det. Hvis noen foreldre føler seg støtt av dette, beklager jeg selvsagt det, sa rektor Anne Lise Gjul til Fædrelandsvennen i går. 

Rød Ungdom vil ha ståforbud

Rød Ungdom hiver seg inn i tissedebatten og tar et kraftig oppgjør med

Vidar Kleppe som mener det er et overgrep mot mennesrettigheten å måtte tisse sittende.

- Vi vil helst ikke legge oss opp i hvordan folk tisser, men synes ikke det mer nedverdigende for gutter å sitte på toalettet enn for jenter å måtte sitte i gutters tiss fordi gutta søler når de tisser stående, sier leder i Rød Ungdom, Mimir Kristjansson.

Han går nå inn for å påby sittetissing for begge kjønn på de skolene der det ikke finnes pissoirer.

- Det er ikke noe problem for meg å sitte tissende, og selv om jeg liker å friheten til å tisse hvordan jeg vil, ønsker jeg ikke en frihet som går på bekostning av jenter som blir nødt til å sette seg der jeg har sølt, sier Kristjansson og legger til:

- Selvsagt er hovedproblemet at det finnes for få ressurser til renhold og at det ikke finnes pissoirer overalt, men vi det er ikke verre for gutter å tisse sittende enn det er for jenter. Vidar Kleppe framstår som en hylende skolegutt som er redd for å få jentelus når han mener det er nedverdigende for å gutter å tisse sittende.

<B>TIL TISSEKAMP: Vidar Kleppe vil bruke politisk makt for at skolegutter skal få stå og tisse.