- Skolene ble til gravplasser

Mens offentlige kontorer og leiligheter ble stående.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Hvorfor ramler skolene sammen som korthus?» spør den kinesiske ukeavisa The Economic Observer i sin lederartikkel.

For mens bildene fra jordskjelvkatastrofen i Sichuan-provinsen har vist utallige sammenraste skolebygg, har det vært langt færre katastrofebilder av partikontorer og andre bygg, der kommunisteliten holder hus.

Det har satt sinnene i kok, og har gitt opphav til begrepet «tofu-skoler». Og mens myndighetene lover å rydde opp, har entreprenørene stukket av. De risikerer dødsstraff.

Bygningene rundt skolene står 

I Chongqing, 300 kilometer fra episenteret, har entreprenøren stukket av etter at minst fem elever omkom, da skolebygningen fra 90-tallet ga etter for skjelvet.

Bygningene rundt, som er eldre enn skolen, står som før, ifølge Chongqing Evening News.

- Det går en heftig debatt i Kina nå. Flere sentrale kinesiske aviser har tatt opp spørsmålet på lederplass, og myndighetene har måtte svare på pressekonferanser om hvorfor det er så mange skoler som er rast sammen, mens andre kommunale bygg står, sier Kina-forsker Kristin Dalen ved forskningsinstituttet Fafo til Dagbladet.no.

Hun har blant annet deltatt i en levekårsundersøkelse i Sichuan-provinsen.

HER BLE SKOLEBARNA BEGRAVD I JORDSKJELVET: Et militærhelikopter sirkler over det som en gang var en skole. Redningsmannskapene i bakgrunnen skal forsøke å gjøre det de kan. I bakgrunnen ser et helt nytt bygg ut til å ha overlevd jordskjelvet 12. mai. Foto: AFP PHOTO/Frederic J. Brown/SCANPIX
HER BLE SKOLEBARNA BEGRAVD I JORDSKJELVET: Et militærhelikopter sirkler over det som en gang var en skole. Redningsmannskapene i bakgrunnen skal forsøke å gjøre det de kan. I bakgrunnen ser et helt nytt bygg ut til å ha overlevd jordskjelvet 12. mai. Foto: AFP PHOTO/Frederic J. Brown/SCANPIX Vis mer

Falsk sement

I Xiang’e i Dujiangyan ble både en barneskole og en ungdomsskole knust i jordskjelvet, som målte 7,9 på Richters skala. 400 elever omkom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant de døde er Ma Fucuis nevø.

- Se, det er bare sand. Det er ikke sement. Vanligvis vil ikke sement smuldre sånn som dette, sier Ma, og børster bort den falske sementen fra bygningsrestene som ligger igjen.

Kinesiske myndigheter har ennå ikke offentliggjort tall på hvor mange skoleelever som omkom i jordskjelvet 12. mai.

Kinesiske journalister, noen av dem under pseudonym, har satt opp egne nettsider med lister over skoler som kollapset.

Så langt teller listen 175 skoler, med 8635 klasserom og studenthybler.

Flere bloggere på Global Voices forteller om skolebygg som lett ga etter for jordskjelvet og om modige lærere som forsøkte å redde elevene.

- Skolene ble til gravplasser

«Skolene ble til gravplasser. Bildene av ødelagte skoler ble de mest smertefulle bildene etter dette jordskjelvet. De kollapset og tok livet av tusenvis av uskyldige barn».

Det fortelles også om en skole i Deyang i Hanwan, der en redningsarbeider ga følgende beskrivelse av hva han så.

«Da vi fant ham (læreren), lå han med armen utstrakt på pulten, med fire elever beskyttet under kroppen hans. De var alle i live, bortsett fra læreren».

Prioritert skolegang til alle 

Fafo-forsker Kristin Dalen tror blant annet at kontrasten mellom de skjøre, sammenraste skolebyggene og de andre, påkostede bygningene som overlevde jordskjelvet skyldes at myndighetene har satset tungt på å gi skolegang til alle.

I et land med sterk økonomisk vekst og byggeboom har skolene blitt tapere. Kostnadene på byggematerialer har steget, noe som igjen har fått useriøse entreprenører til å slurve med å følge forskriftene i byggeloven fra 1999.

For to år siden gjorde utdanningsdepartementet i Kina en evaluering av skolebyggene. Rundt sju prosent fikk påpakning og måtte gjøre utbedringer.

- Samtidig gjenspeiler ruinene av skolebyggene også de enorme forskjellene mellom by og land i Kina, sier Dalen.

I den store Sichuan-provinsen i vest bor 74 prosent av de 87 millioner innbyggerne på landsbygda. Ifølge levekårsundersøkelser gjort ved Fafo tjener de på landsbygda bare halvparten så mye som de i byene.

- Ikke lenger tabu
Nå krever sinte foreldre i et land med ettbarnspolitikk erstatning for å ha mistet sine kjære.

Jiang Weixin, ministeren som blir stilt til ansvar for byggefeilene, sier myndighetene skal undersøke skolebygningene for å finne ut om det var konstruksjonssvikt som gjorde at de ikke tålte jordskjelvet, og om entreprenører eller byggherre har fusket.

- Det kan ikke utelukkes at det har foregått underslag og korrupsjon under oppføring av skolebyggene. Det vil si tyveri og underslag av byggemateriell, sa Jiang på en pressekonferanse, ifølge den kinesiske avisa Zao Bao.

Kristin Dalen tror myndighetene mener alvor når de sier at de skal finne ut hvem som står bak de dårlige skolebyggene og stille dem til ansvar.

At det i det hele tatt foregår en debatt er i seg selv et stort framskritt.

- Når det gjelder åpenhet, så illustrerer dekningen av jordskjelvet at naturkatastrofer har gått fra å være tabu til noe det er tillatt å diskutere i den offentlige sfære, sier universitetslektor Elin Sæther til Dagbladet.no.

- Etter jordskjelvet i Tangshan i 1976 var det ingen mediedekning av det i de åpne mediene, kun i den interne kanalen som bare er tilgjengelig for folk med posisjoner i partistaten, sier Sæther, som nettopp har avsluttet en doktorgrad om framveksten av kritisk presse i Kina.

De offisielle dødstallene etter jordskjelvet for vel en uke siden overstiger nå 41 353. Kommunistpartiets sjef i Sichuan, Liu Qibao, sier 32 666 er fortsatt savnet.

<B>SAVNET:</B> Ifølge uoffisielle tall kollapset over 8000 klasserom. De offisielle tallene er på i underkant av 7000. Klasserom i Kina kan gjerne ha så mange som 70 elever.
<B>DØDE BARN:</B> En redningsarbeider i Hanwang bærer bort et dødt barn. På bakken ligger skolesekkene til de som gikk på barneskolen.
<B>ØDELAGT:</B> Et brudepar i Pengzhou rett etter jordskjelvet.