MØTTE SKOLEELEVER: USAs førstedame, Michelle Obama, talte i natt norsk tid til avgangselever i Topeka i Kansa.Foto: AP Photo/Orlin Wagner
MØTTE SKOLEELEVER: USAs førstedame, Michelle Obama, talte i natt norsk tid til avgangselever i Topeka i Kansa.Foto: AP Photo/Orlin WagnerVis mer

- Skolene våre er like segregerte som da doktor King holdt sin siste tale

Førstedame Michelle Obama mener raseskillet i USA er på vei tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Kona til president Barack Obama var natt til lørdag norsk tid i Topeka i Kansas og snakket til avgangselevene på videregående skole på en historisk dag. For 60 år siden - 17. mai 1954 - slo nemlig amerikansk høyesterett fast at det var forbudt med segregerte skoler etter å ha vurdert saken Brown v. Board of Education i nettopp Topeka.

I talen hyllet førstedamen høyesterettsbeslutningen og pekte på mangfoldet blant elevene. Samtidig advarer hun mot at raseskillet er på vei tilbake fordi ulike befolkningsgrupper klynger seg sammen i egne lokalsamfunn.

- Mindre mangfoldige - Bare se rundt dere. Se på alle fargene, kulturene og religionene som er representert her i dag. Det mangfoldet hadde vært utenkelig i 1954, sier Obama, ifølge en rekke medier som Kansas City Star og CBS News.

Den gangen for 60 år siden var det en gruppe foreldre til afroamerikanske elever som tok saken med segregering i Topeka helt til høyesterett.

- Men husk, ikke alle har vokst opp på et sted som Topeka. I mange lokalsamfunn rundt om i dette landet har innsatsen for å få til integrering i skoleverket blitt trukket tilbake, og mange lokalsamfunn har blitt mindre mangfoldige ettersom folk har flyttet fra byene til forstadene, sier Obama og legger til:

- Så i dag, etter noen standarder, er skolene våre like segregerte som de var den gangen doktor King holdt sin siste tale. Resultatet er at mange unge mennesker i USA går på skole med barn som likner dem selv, sier førstedamen med henvisning til borgerrettighetshelten Martin Luther King jr., som ble drept i 1968.

- Handler om framtida Ifølge USAs førstedame er også rasiskillet forverret ved at mange skoler som domineres av minoriteter ikke er så bra utrustet som skoler andre steder, og at mangelen på mangfold skaper problemer etter at elevene er ferdige på skolen.

- Vi vet at i USA i dag så blir folk fortsatt stoppet på gata på grunn av hudfargen, eller de er ikke velkomne på grunn av hvor de kommer fra, eller de blir mobbet for hvem de elsker, sier Obama.

Derfor oppfordret hun alle avgangselevene til å gjøre det de kan for å kjempe for mangfold.

- Sannheten er at Brown v. Board of Education er ikke bare om vår historie, det handler om vår framtid. Vi trenger at dere alle stiller de vanskelige spørsmålene og har de ærlige samtalene fordi det er den eneste måten vi kan helbrede sårene fra fortida og komme oss videre i framtida