Skolenettsted kobler Frp til Hitler

Skoleportalen aldrimer22juli.no trakk Frps historie tilbake til fascismen. Nå er innholdet slettet. - Vi beklager selvsagt, sier Antirasistisk senter, som står bak portalen.

FRP OG FASCISMEN: Siv Jensens parti blir sammenlignet med fascistiske partier av en undervisningsportal med støtte fra Utdanningsdirektoratet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRP OG FASCISMEN: Siv Jensens parti blir sammenlignet med fascistiske partier av en undervisningsportal med støtte fra Utdanningsdirektoratet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På nettsidene til aldrimer22juli.no blir Frp omtalt som et parti med fascistiske røtter.

«Det norske Fremskrittspartiet har slektskap til de nordiske fascistoide partiene, og har fascistiske trekk, men kan ikke regnes som et fascistisk parti. Blant annet mangler partiet for eksempel de sterke nasjonalistiske og autoritære trekkene», står det på sidene.

Et bilde av Hitler

Omtalen står like under et bilde av Hitler og Mussolini. Portalen fortsetter sin omtale av fascisme slik:

«Fascistisk ideologi står sterkere i Europa enn noen gang tidligere. I land etter land kommer fascistiske partier, eller partier som ser ut til å ha nært slektskap til fascistisk ideologi, til makten. Det er mange som mener at det svenske partiet Sverigedemokratene er et fascistisk parti».

Aldrimer22juli.no har fått økonomisk støtte fra Utdanningsdirektoratet, og drives av Antirasistisk senter. Nettsiden skal være en undervisningsportal for barn på alderstrinnene 8.til 10. klasse.

Det var Minervanett som først omtalte saken.

Fjernes

Dagbladet kan nå fortelle at omtalen blir fjernet i dag.

Og Antirastisk senter beklager omtalen de har gitt Fremskrittspartiet.

- Referansen til Frp er fjernet nå. Frp hører ikke hjemme i en artikkel om fascisme. Vi forstår at det kan leses verre enn personen som skrev det, tilsiktet. Vi besluttet derfor umiddelbart å fjerne det straks noen kontaktet oss om dette. Vi beklager selvsagt. Vi er i mange tilfeller kritiske til både retorikk og politikk fra Frp, men dette fortjener de ikke. sier Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter til Dagbladet.

Frp: Ikke overrasket

Innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim i Frp sier Antirasistisk senters omtale av partiet han tilhører er som forventet - når det kommer fra den kanten.

- Dessverre blir jeg ikke overrasket, det er bare å se hvem som står bak. Det er aktivister som ikke primært jobber mot rasisme, de jobber for en politisk ideologi. Frp er en av motstanderne deres selv om ikke Frp har noe med rasisme å gjøre, sier Helgheim til Dagbladet.

Helgheim mener det han kaller Antirasistisk senters aktivisme motarbeider nettopp det de i utgangspunktet skal bekjempe.

- Antirasistisk senter er et problem i seg selv. Artikkelen er helt hårreisende - at det går an å sette Frp's navn i en sånn artikkel! Det er feilinformasjon ment for å villede folk. Vi har sett det tidligere også at Antirasistisk senter peker i feil retning, og det undergraver hele kampen mot rasisme som vi alle står sammen om.

- Dette er en ressurs for ungdomsskolelever, tror du noen elever er blitt påvirket av dette?

- Jeg tror elever i 8. til 10. klasse er mer oppegående enn dem som jobber i Antirasistisk senter. Jeg tror de tenker litt mer kritisk, sier Helgheim.

Frp varsler konsekvenser

Fremskrittspartiet har gjentatte ganger kjempet gjennom at HRS skal få statstøtte og debatten har igjen blusset opp om det kontroversielle nettstedet skal få støtte nå når Frp har gått ut av regjering.

Helgheim understreker at ikke Frp går inn for å gi støtte til organisasjoner basert på om de er enig med dem eller ikke.

- Vi skal ikke gå etter folks meninger om hvem vi skal gi støtte eller ikke. Da hadde ikke Antirasistisk senter fått noen ting. Vi støtter jo antirasistisk arbeid, men det er ikke det Antirasistisk senter driver med, sier Helgheim.

Frp-profilen slår seg ikke til ro med at beklagelsen til Antirasistisk senter og varsler samtidig at det kan få konsekvenser for støtten til organisasjonen.

- Dette er såpass alvorlig at vi ikke kan slå oss til ro med at de beklager. Det er ikke et arbeidsuhell å brunbeise et parti på denne måten. Det skjer ikke ved et uhell. Dette føyer seg inn i mye av retorikken og tangegodset Antirasistisk senter sprer, sier Helgheim.

- Den støtten som gis skal selvfølgelig gå til formålet. Her har de brukt offentlige midler på det som ikke er formålet, men til å spre løgnaktig propaganda om politiske partier. Det må tas opp til vurdering.

- Du mener denne saken gjør at dere må se på støtten til Antirasistisk senter?

- Ja. De må få mene hva de vil, men her har de brukt penger på noe de ikke har fått penger til, nemlig å spre løgnaktig propaganda. Det er ikke jobben deres, sier Helgheim.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer