HUDENE KIRKE: Flere foreldre reagerte sterkt på skolens bestemmelse om å flytte avslutningen ut av kirka. FOTO: HARRI BLOMBERG / CREATIVE COMMONS
HUDENE KIRKE: Flere foreldre reagerte sterkt på skolens bestemmelse om å flytte avslutningen ut av kirka. FOTO: HARRI BLOMBERG / CREATIVE COMMONSVis mer

Skolens forslag satte foreldrene i harnisk. Nå vurderer to lærere å slutte

Flyttet skoleavslutningen ut av kirka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En konflikt om en skoleavslutning i Sverige skal ha fått to lærere til å se seg om etter ny jobb, skriver Göteborgs-Posten i dag.

Det hele skal ha startet med at skolen besluttet å flytte barne- og ungdomsskolens avslutning til et forsamlingshus i den nærliggende bygda Skölvene.

- Siden 60-70-tallet har vi hatt skoleavslutningen i Hudene kirke. Det har blitt en viktig tradisjon for mange av foreldrene. Det kjentes helt feil at man skulle flytte den til en annen by, sier Carin Martinsson, som har barn på skolen og som er medlem av undervisningsnemnda for moderatene i Herrjunga kommune, til Dagbladet.

To av fem lærere vurderer å slutte Martinsson mener at dårlig kommunikasjon er årsaken til at saken har blitt såpass stor.

- Hadde skolen kommet tidlig og lagt fram et forslag om at man kanskje skulle endre sted, slik at alle kunne være med, hadde det vært mulig å inngå et kompromiss. Men de hadde bestemt seg uten å forhøre seg med foreldrene.

Det jobber totalt fem lærere på den svenske skolen. Göteborgs-Posten skal ha vært i kontakt med én av de to lærerne som leter etter ny jobb på grunn av episoden.

- Jeg føler meg hardt kritisert av disse foreldrene. Det virker som om de ikke verdsetter alt slitet vi lærere og barn har gjort for denne avslutningen. For meg er det viktigste med skoleavslutningen at det er en felles stund sammen med barna. Det spiller ingen rolle hvor den er, sier læreren, som ønsker å være anonym, til den svenske avisa.

To avslutninger Carin Martinsson forteller at rektor selv har fortalt foreldrene om lærerne.

- Det er veldig trist om denne hendelsen har forårsaket dette. Det kunne vært unngått dersom man hadde hatt en dialog på dette tidligere. Det har vært en brist i kommunikasjonen mellom rektor og foreldrene.

Valget om å flytte skoleavslutningen ut av kirka, førte til såpass mye oppstandelse hos foreldrene, at de nå har invitert til en ny skoleavslutning - i kirka.

- Har ikke sagt noe om årsak Ifølge Göteborgs-Posten var skolens tanke at man ikke skulle legge et felles arrangement til en religiøs bygning.

- Dette er å stille elever opp mot hverandre og sette barna i et dilemma der de tvinges til å velge mellom de ulike avslutningene, sier rektor på skolen, Victoria Andersson til avisa.

Martinsson forteller imidlertid at de to avslutningene er lagt til samme dag, men at de gjennomføres på to ulike tidspunkt. Dermed kan elevene som ønsker delta på begge.

- Problemet er at rektor ikke har sagt noe om årsaken. Skolen sier at de skal være en glede for alle og legge til rette for at alle skal kunne være med. Men hvorfor kan vi ikke ha avslutningen i kirken? På grunn av religion, eller finnes det en annen årsak? Vi har ikke fått noe svar på det.