Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skoler og universiteter stengt i Tunisia

Myndighetene i Tunisia stengte i går alle landets skoler og universiteter for å stanse opptøyene, som til nå kan ha kostet 50 menneskeliv.

OPPTØYER:  Opptøyene i Tunisia kan ha kostet 50 mennesker livet til nå. Her fra stedet der demonstranter og politi braket sammen i går i byen Sidi Bou Zid.  
Foto: REUTERS/Scanpix
OPPTØYER: Opptøyene i Tunisia kan ha kostet 50 mennesker livet til nå. Her fra stedet der demonstranter og politi braket sammen i går i byen Sidi Bou Zid. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Zine el-Abidine Ben Ali forsøkte gjennom fjernsyn mandag kveld å dempe de verste opptøyene i hans 24 år som statssjef. Men han ble bare møtt av enda mer uro tirdag, framfor alt midt i landet.

Undervisningsdepartementet stengte tirsdag alle landets undervisningssteder, skoler som universiteter. Studentene har, sammen med arbedsløse unge, stått i fremste rekke under protestene mot arbeidsledighet og høye priser.

Hæren har fra mandag tatt oppstilling flere steder «for å verne infrastruktur», heter det fra regjeringstalsmann Samir Laabidi. De har omringet noen bygninger og strategiske anlegg med piggtråd, ifølge øyenvitner, men de deltar ikke i undertrykkelsen, som overlates til politiet og gendarmeriet.

Moncef Marzouki, en opposisjonell som bor i Paris, sier forsvarssjefen har fått sparken av president Ben Ali fordi han sa ifra om at han ikke kom til å gi ordre om å skyte på en folkemasse. Dette er ikke offisielt bekreftet.

Antallet drepte har nå kommet opp i minst 35, ifølge Souhayr Belhassen, president i menneskerettighetsorganisasjonen FIDH.

- Men det virkelige tallet er viktigere. Det ligger rundt femti, men det er et anslag, uttaler hun til avisa Le Monde.

Ifølge fagbevelelsen UGT har 50 mistet livet de tre siste dagene, først og fremst i byene Kasserine, Thala og Regueb, midt i landet. Men uroen brer seg nå også langs kysten, der feriegjester fra utlandet hittil har fått være i fred.

- Da mørket falt på mandag brant det 23 steder i Kasserine. Himmelen var svart, fortalte en av innbyggerne på telefon til avisa El País.

- I Kasserine var det mandag morgen minst 12 drepte. Fra og med lørdag ettermiddag har vi hatt 39 drepte som følge av kuler, fortalte Ahmed Nejib Chebbi, deputert fra det godtatte Demokratisk Progressivt Parti, på telefon til samme avis.

- Presidenten beskriver en tilstand i et land som ikke er vårt. Disse ungdommene er ikke terrorister, de håper bare på en jobb og litt frihet, og de har følt seg fornærmet, nedverdiget av ordene, uttalte Chebbi om presidentens tale.

Politiet i uniform og i sivil spredte i går ei gruppe med noen av landets kjente kunstnere i spissen, som hadde samlet seg i hovedstaden Tunis til en «fredelig» demonstrasjon foran byens teater. De skulle protestere mot myndighetenes voldsbruk. Noen av deltakerne ble slått av politiet, meldte øyenvitner.

STENGER SKOLENE:  Skoler og universiteter i Tunisia er beordret stengt for å få bukt med opptøyene. Foto:     AFP PHOTO
STENGER SKOLENE: Skoler og universiteter i Tunisia er beordret stengt for å få bukt med opptøyene. Foto: AFP PHOTO Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling