KRAFTIG STORM: Stormen Ophelia nærmer seg Irland. Skoler og fly stenger, og det er fryktet at stormen vil bringe med seg dødelige vindkast. Foto: Met Office
KRAFTIG STORM: Stormen Ophelia nærmer seg Irland. Skoler og fly stenger, og det er fryktet at stormen vil bringe med seg dødelige vindkast. Foto: Met OfficeVis mer

Stormen Ophelia nærmer seg Irland

Skoler stengt over hele Irland. Stormen Ophelia er ventet å bringe med seg «potensielt dødelige vindkast»

Stormen som er ventet å bli den verste på 50 år nærmer seg Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet / NTB): Irland forbereder seg på at det som først ble målt som en tropisk syklon «Ophelia», nå skal treffe land mandag morgen som en kraftig storm.

Irske meteorologer har sendt ut rødt obs-varsel, det høyeste nivået, i påvente av uværet treffer land sør i Irland. Skoler og universiteter holder stengt mandag, og reisende har blitt advart om at flere flyginger vil bli innstilt.

Nærmer seg Irland

Ifølge Sky News er stormen ventet å bli den verste som har truffet landet på 50 år, og at den potensielt kan bringe med seg «dødelige vindkast». Meteorologene melder at stormen vil treffe Irland for fullt mandag rundt klokka 14 - 15, med vindkast opp mot 70 til 80 mph, som vil si over 110 kilometer i timen.

Orkanen ble nedgradert fra en kategori tre-orkan til en kraftig storm på ferden over Atlanterhavet. Den kan likevel føre til stor skade ettersom de sterkeste vindkastene fortsatt kan nå orkan styrke på 38 meter per sekund. Myndighetene advarer folk om at stormen kan gjøre alvorlig skade på bygninger og skape flom.

Meteorologene skriver mandag morgen på Twitter at eks-orkanen Ophalia nå befinner seg mindre enn 320 kilometer fra Irland. Og at stormen er ventet å bringe med seg skadelige vinder til flere vestlige områder i dag.

Treffer trolig England tirsdag

Innen tirsdag vil Ophelia ha beveget seg nordover til Nord-Irland og vestkysten av England. Britiske myndigheter anslår at vinden vil ligge på rundt 36 meter per sekund på det tidspunktet, og advarer mot farlige sjøforhold og mulige skader.

Stormen passerte øygruppen Azorene i Atlanterhavet lørdag som en kategori tre-orkan, og meteorologene meldte da at det var den kraftigste orkanen som noen gang er registrert i det området i Atlanterhavet.

Irland ble truffet av orkanen Debbie i 1961 - men vindkast opp mot 180 kilometer i timen. Den krevde 18 menneskeliv, skriver Sky News.