Skoleslakteren

Navn: Grete Horntvedt Alder: 54 Yrke: Byråd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du kan stole på Høyre. I hver valgkamp er Høyre-folket løftenes parti, skattebetalernes aller beste venn og skolenes trygge vaktmester. I politikkens hverdag kutter Høyre i budsjettene.

I hvert fall i landets hovedstad. Bare dager etter at partiet vant velgere på sine løfter til skolen, kommer et budsjettforslag med kutt på 105 millioner kroner. I skolen. Slikt bidrar til den stadig økende politikerforakten. Slakterkniven holdes av byråd for kultur og utdanning, Grete Horntvedt fra Groruddalen. En av Oslos mest markante og omstridte politikere, med tonnevis av leserbrev imot seg fra foreldre og lærere og med nesten like mange sterkt kritiske lederartikler i klipparkivet sitt. Hvis hun har noe slikt.

Selv Aftenposten har gitt denne skolepolitikeren det glatte lag. I fjor skrev avisa en kommentar under tittelen «Oslo-skoler råtner på rot». Elendighetens remse var lang: asbest, vannlekkasjer, mus i klasserommene, elendig ventilasjon, sopp, fukt og råte. Høyrebyrådet får skylda. Og i den grad Grete Horntvedt i aviskommentarer innrømmes et ærlig engasjement på vegne av skolen, får hun likevel kritikk for ikke å finne penger til annet enn å reparere fortidas forsømmelser.

Men kritikk fra media og politiske motstandere har ikke nødvendigvis den aller største virkning på Grete Horntvedt. Vinteren 96 var hun helt sikker på å bli valgt som partiets byrådslederkandidat på et ekstraordinært møte i bystyregruppa. Slik gikk det altså ikke. Det ergret henne en smule.

I vår var det så vidt båten bar for skolebyråden. Arbeiderpartiet reiste mistillitsforslag etter at hun sparket skolesjef Ragnvald Thilesen fordi han ikke passet på de budsjettene politikerne selv hadde sprengt. Horntvedt berget skinnet ved å beklage svikt i informasjonen rundt skolens økonomiske krise.

I fjor høst ble Oslos skolefritidsordning, også kalt SFO, kuttet med en halvtime i hver ende. Nok en gang raste SFO-ansatte mot Horntvedt. Høstens budsjettforslag innebærer nok et kutt i skolefritidsordningen. Og skolene må klare seg med 2500 kroner mindre pr. elev enn i år. Sats på skolen, sa Høyre før valget. Tilbake til normale tilstander, sier Horntvedt om byrådets budsjettforslag. Nå faller nok hardere kraftuttrykk enn «hu og hei» på lærerværelsene.

Som elev kastet Horntvedt egg mot tavla. Selv risikerer hun råtne tomater.