Skolestart i ruiner

Denne uka skulle rundt en halv million barn i Gaza ha begynt på skolen.

VIL TILBAKE PÅ SKOLEN:  13-årige «Rayan» er blitt en stille gutt som helst vil være for seg sjøl. I sommer ble huset han bodde i bombet og ødelagt. Nå håper 13-åringen og Gaza-innbyggerne at de over 200 skolene som ble helt eller delvis ødelagt i sommer snart skal bygges opp igjen, sånn at noe som kan ligne på en normal-hverdag kan starte. Men kampene mellom Israel og palestinerne fortsetter. Hamas væpnede ving sender raketter inn i Israel, og Israel bomber tilbake. Alle foto: Anas Baba/Redd Barna
VIL TILBAKE PÅ SKOLEN: 13-årige «Rayan» er blitt en stille gutt som helst vil være for seg sjøl. I sommer ble huset han bodde i bombet og ødelagt. Nå håper 13-åringen og Gaza-innbyggerne at de over 200 skolene som ble helt eller delvis ødelagt i sommer snart skal bygges opp igjen, sånn at noe som kan ligne på en normal-hverdag kan starte. Men kampene mellom Israel og palestinerne fortsetter. Hamas væpnede ving sender raketter inn i Israel, og Israel bomber tilbake. Alle foto: Anas Baba/Redd BarnaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange norske foreldre fortviler over barna som nå mister årets skolestart på grunn av den pågående lærerstreiken. I Gaza er situasjonen mer prekær. Av Gazas 640 skoler er nå minst 216 helt eller delvis ødelagt. I tillegg fortsetter angrepene inn og ut av den overbefolkede Gaza-stripen. Natt til i går mistet to personer livet i et israelsk luftangrep, samtidig som Hamas sendte raketter inn i Israel.

- Skolestart skulle egentlig vært søndag, men mange skoler er ødelagt og det for farlig å gå på skolen siden kampene fortsetter, sier Gry Ballestad, leder for humanitær seksjon i Redd Barna.

Enorme traumer Gazas barn fikk ingen sommerferie i år. Helt siden juli har innbyggerne, blant dem nesten en million barn fra 17 år og nedover, opplevd daglige bombeangrep. Dagbladet var i Gaza i begynnelsen av juli, før bakkeinvasjonen. Ikke noe sted var trygt. Barna vi møtte var svært traumatisert. De turte ikke gå på do alene, de var mørke under øynene, de var aggressive og tisset i senga.

- Barna må komme så fort som mulig tilbake til skolen. De må få en hverdag og rutiner. På skolen kan de også identifisere de barna med verst traumer, sånn at de kan få behandling. Det er viktig å komme i gang igjen, sier Ballestad.

VENTER:  Rundt en halv million barn skulle ha begynt på skolen i Gaza denne uka. Men det vil ta uker, kanskje måneder, før skolene er klare til å ta imot barna.
VENTER: Rundt en halv million barn skulle ha begynt på skolen i Gaza denne uka. Men det vil ta uker, kanskje måneder, før skolene er klare til å ta imot barna. Vis mer

Men det vil ta minst tre uker til før skolene starter igjen, ifølge FN og UNWRA-talsmann Chris Gunness. FN-organisasjonen huser nå 300 000 flyktninger i deres skolebygg i Gaza. Dette er folk som mistet husene sine i løpet av sommerens voldsomme israelske militæroperasjon.

- Barna har allerede vært gjennom forferdelige opplevelser, og burde ha begynt på skolen igjen. Men så lenge kampene pågår, blir ikke noe bygget opp. Og det vil ta minst tre uker å få bygget skolene opp igjen etter at ting blir rolig. Skoleåret blir utsatt i uker. Minst, sier Gunness til Dagbladet.

Overfylte skoler - før krigen FN-tall viser at over 700 000 palestinerne i Gaza bor hos slektninger eller i FN-skoler, etter å ha fått egne hus og leiligheter helt eller delvis ødelagt i løpet av sommeren.

- Allerede før krigen manglet det 250 skoler i Gaza. Skolene var allerede overfylte og barna gikk doble skift. Det vil ta lang tid før skolene er bygget opp igjen og får enorme konsekvenser for barna. 370 000 barn har behov for psykososial hjelp. De har enten flyktet fra hjemmene sine eller mistet familiemedlemmer, sier Ballestad, og fortsetter:

TRENGER OPPUSSING:  216 skoler i Gaza er helt eller delvis skadet i løpet av sommeren.
TRENGER OPPUSSING: 216 skoler i Gaza er helt eller delvis skadet i løpet av sommeren. Vis mer

- Redd Barna utfører hjemmebesøk for å gi barn og familier støtte. Barna fortelelr at de ønsker å returnere til skolehverdagen. Skolen er utrolig viktig for å få barna tilbake i et normalt liv. Nesten halvparten av barna trenger psykososial oppfølging, og skolen gir en ramme for både fange opp og følge opp disse utfordringene.

Fakta om barna i Gaza: • 1000 av de 3000 barna som er blitt skadet i sommer vil trenge livslang hjelp for skader de har fått
• 6000 barn har foreldre som har fått livslange skader
• 475 palestinske barn i GAza ble drept i sommer
• Minst 373 000 barn trenger psykososial hjelp etter å ha mistet hjem eller slektninger i løpet av sommeren
Kilder: Redd Barna og FN

TRENGER OPPUSSING:  216 skoler i Gaza er helt eller delvis skadet i løpet av sommeren.
TRENGER OPPUSSING: 216 skoler i Gaza er helt eller delvis skadet i løpet av sommeren. Vis mer