Skolestart i ruiner

Denne uka skulle rundt en halv million barn i Gaza ha begynt på skolen.

VIL TILBAKE PÅ SKOLEN:  13-årige «Rayan» er blitt en stille gutt som helst vil være for seg sjøl. I sommer ble huset han bodde i bombet og ødelagt. Nå håper 13-åringen og Gaza-innbyggerne at de over 200 skolene som ble helt eller delvis ødelagt i sommer snart skal bygges opp igjen, sånn at noe som kan ligne på en normal-hverdag kan starte. Men kampene mellom Israel og palestinerne fortsetter. Hamas væpnede ving sender raketter inn i Israel, og Israel bomber tilbake. Alle foto: Anas Baba/Redd Barna
VIL TILBAKE PÅ SKOLEN: 13-årige «Rayan» er blitt en stille gutt som helst vil være for seg sjøl. I sommer ble huset han bodde i bombet og ødelagt. Nå håper 13-åringen og Gaza-innbyggerne at de over 200 skolene som ble helt eller delvis ødelagt i sommer snart skal bygges opp igjen, sånn at noe som kan ligne på en normal-hverdag kan starte. Men kampene mellom Israel og palestinerne fortsetter. Hamas væpnede ving sender raketter inn i Israel, og Israel bomber tilbake. Alle foto: Anas Baba/Redd Barna Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mange norske foreldre fortviler over barna som nå mister årets skolestart på grunn av den pågående lærerstreiken. I Gaza er situasjonen mer prekær. Av Gazas 640 skoler er nå minst 216 helt eller delvis ødelagt. I tillegg fortsetter angrepene inn og ut av den overbefolkede Gaza-stripen. Natt til i går mistet to personer livet i et israelsk luftangrep, samtidig som Hamas sendte raketter inn i Israel.

- Skolestart skulle egentlig vært søndag, men mange skoler er ødelagt og det for farlig å gå på skolen siden kampene fortsetter, sier Gry Ballestad, leder for humanitær seksjon i Redd Barna.

Enorme traumer Gazas barn fikk ingen sommerferie i år. Helt siden juli har innbyggerne, blant dem nesten en million barn fra 17 år og nedover, opplevd daglige bombeangrep. Dagbladet var i Gaza i begynnelsen av juli, før bakkeinvasjonen. Ikke noe sted var trygt. Barna vi møtte var svært traumatisert. De turte ikke gå på do alene, de var mørke under øynene, de var aggressive og tisset i senga.

- Barna må komme så fort som mulig tilbake til skolen. De må få en hverdag og rutiner. På skolen kan de også identifisere de barna med verst traumer, sånn at de kan få behandling. Det er viktig å komme i gang igjen, sier Ballestad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer