Skoleungdom om rasisme

Skoleungdom forteller om sine reaksjoner etter drapet på Benjamin Hermansen. Se video!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapet på Benjamin Hermansen (15) på Holmlia har påvirket skoleungdom over hele landet, og kanskje spesielt i Oslo. Dagbladet.no har møtt fire skoleelever som har meninger om hva slags hverdag de ønsker seg, og hvordan man kan møte rasismen som finnes.

De fire er 15 år gamle, like gamle som Benjamin ble. De går på Ila skole i Oslo i klasse 10 B. Siden drapet har de følt at stemningen har endret seg blant ungdom i Oslo og ved skolen. Lærere forteller Dagbladet.no at de er blitt litt oppgira av all den publisitet saken har fått, at de ubevisst har latt seg påvirke.

Vegret seg

Flere fremmedsspråklige elever Dagbladet.no ønsket å snakke med ville ikke. Årsaken var frykten for reprisalier fra andre ungdommer. Mange tror at Benjamin Hermansens opptreden i NRK i fjor sommer, kan ha vært medvirkende til at han ble tatt av dage av personer knyttet til det nynazistiske miljøet i Norge.

Forene krefter

Piotr Shagalov, Ida Aalen, Kim Frydenlund Grane og Tom Kristian Horvei stilte opp. De ønsket å snakke på vegne av de som vegrer seg, sine kompiser som de treffer til daglig, på skolen og i fritiden. Drapet på Holmlia har påvirket dem. De har tenkt mer over hva de sier til vennene sine, og hva de selv kan gjøre for å redusere rasismen i samfunnet. Men de mener også at politiet, media og foreldre må ta i et tak.

Se video i RealPlayer Eller MediaPlayer

ENGASJERTE: Piotr, Ida, Kim og Tom Kristian ved Ila skole mener alle må delta for å få bukt med rasismen i Norge. Men enkelte har et større ansvar enn andre.