Skoleungdom sekunder fra påkjørsel: - Aldri sett liknende

Skoleungdom gikk over veien - før bussen hadde kjørt.

FLAKS?: Em gruppe skoleungdom kommer ut fra en buss. To av dem begynner å krysse veien, men de har ingen mulighet til å se hva som kommer i motsatt kjørefelt. Video: Tor-Bjørn Kyrkjebø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det siste døgnet har en svært dramatisk video fra Hallingdal blitt spredt og delt på nettet.

I videoen kan en se hvordan en gjeng med skolebarn går av en buss, går ut i veien bak bussen, før to av ungdommene krysser veien. Alt dette skjer før bussen har kjørt, og ungdommen ser derfor ikke at det kommer en lastebil i full fart i motgående kjørefelt.

Det var NRK som først omtalte saken.

Det var dashbordkameraet til langtransportsjåføren Tor-Bjørn Kyrkjebø fra Kyrkjebø i Sogn og Fjordane, som fanget hendelsen.

- Jeg har sett mye i trafikken, men aldri noe så dramatisk som dette, forteller Kyrkjebø som har vært ansatt i Transferd AS i 32 år.

Se videoen øverst i saken.

- Burde ikke ha skjedd

Kyrkjebø, som også selv har vært bussjåfør, ser på ungene, og skjønner hva de er i ferd med å gjøre. Da begynte han å blinke med lysene, og sto på hornet i det han ante hvilket utfall situasjonen kunne ha, i et forsøk på å avverge en katastrofe.

Det lyktes han med. Den ene gutten står midt foran lastebilen i det en oppmerksom sjåfør bråbremser. Ingen ble skadd, og skolebarna kunne løpe videre.

- Nå har ikke jeg vært i kontakt med den andre sjåføren, så jeg vet ikke hvor mye dette hadde å si. Alt skjedde så fort, men samtidig så sakte, forklarer Kyrkjebø.

Etter å ha sett videoen utallige ganger, vil ikke Kyrkjebø påstå at noen hadde skyld i det som skjedde.

- Det var et uhell som ikke burde ha skjedd, men det kunne endt forferdelig. Dette burde ikke skje. Disse ungene var utrolig heldige, fortsetter han.

Ny plakater på bussene

Hendelsen er fra 19. juni i år, og skjedde like ved Herad i Gol kommune. Først denne uka ble videoen delt på nettet.

FARLIG: Therese Brandal og familien kjørte fra Innfjorden og opp E136 gjennom Romsdalen til Bjorli da de ble vitner til at en svensk turistbussen foretok flere hasardiøse forbikjøringer. Video: Håkon Brandal Vis mer

Kyrkjebø viste i første omgang videoen til sine overordnede i selskapet Transferd AS, og den har seinere blitt brukt til opplæring av andre sjåfører. Videoen er også blitt sendt til trafikkskolen i Førde, for bruk i kjøreundervisning.

I tillegg er den sendt til avdelingen for samferdsel i Sogn og Fjordane fylkeskommune, som ifølge Kyrkjebø nå har besluttet å henge opp plakater i samtlige busser i fylket. Her skal det stå: «Ikke gå over veien før bussen har kjørt».

- Jeg husker at vi hadde det før i tida, men de forsvant i en periode. Det er veldig viktig at dette kommer tilbake, sier Kyrkjebø.

Ikke godkjent holdeplass

Kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen, sier til NRK har bussen i dette tilfellet ikke stopper på en godkjent holdeplass, men hun er usikker på hvor mye det har å si for utfallet.

- Dette viser hvor små marginer som skal til for at det kan skje en alvorlig ulykke. Dette er rett og slett griseflaks, sier hun videre.

Kommunikasjonssjef i selskapet som kjører denne rutebussen, Dag Bones, forteller til statskanalen at Nettbuss vil kartlegge hvor og når dette skjedde, og følge saken opp på mandag, slik at de på best mulig vis kan unngå at noe slikt skjer igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer