Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skoleutvalg flyttes 144 km. Mener Sanner forsøker å kneble «brysom stemme»

Men statsråden synes ikke at det er så langt fra Bø i Telemark til Oslo.

BØ SKREMMER IKKE SANNER: Jan Tore Sanner (H) mener det er fullt mulig for Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG) å drive sin virksomhet fra Bø i Telemark. FUG er absolutt ikke enig med kunnskapsministeren. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BØ SKREMMER IKKE SANNER: Jan Tore Sanner (H) mener det er fullt mulig for Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG) å drive sin virksomhet fra Bø i Telemark. FUG er absolutt ikke enig med kunnskapsministeren. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Sanner forsøker å kneble oss. Han vil bli kvitt en brysom stemme i debatten rundt utviklingen av norsk skole. Dette er en videre nedbygging av utvalgets slagkraft, sier Gunn Iren Müller.

Hun fortviler fordi kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) med tvang flytter Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG) fra Oslo til Bø i Telemark.

Müller leder utvalget og sier Sanner bruker flyttingen som et skalkeskjul.

- Jeg kan ikke se noen annen grunn til at FUG skal flyttes til Telemark enn at det skal svekke oss og arbeidet vi gjør, sier hun til Dagbladet.

Bom med Bø

Müller og de andre tillitsvalgte i FUG har verv i organisasjonen og full jobb på siden. Det er FUGs sekretariat, ti lønnede personer, som Sanner vil flytte til Telemark.

- Jeg bor tilfeldigvis i Telemark selv, jeg kjenner godt til Bø, og jeg vet at det ikke er noe miljø for FUG der. Når makta ligger i Oslo er det naturlig at vi som driver med påvirkning og lobbyvirksomhet også holder til i Oslo, sier hun.

ET HOPP OG ET SPRETT: Det tar 2 timer og 20 minutter å kjøre fra Bø til Stortinget, ifølge Google Maps. Det er en avstand Jan Tore Sanner hevder gir grobunn for tett arbeid opp mot makta. Skjermdump: Google Maps
ET HOPP OG ET SPRETT: Det tar 2 timer og 20 minutter å kjøre fra Bø til Stortinget, ifølge Google Maps. Det er en avstand Jan Tore Sanner hevder gir grobunn for tett arbeid opp mot makta. Skjermdump: Google Maps Vis mer

FUG avgir høringer til norske myndigheter om skolepolitiske saker. Organisasjonen formidler også sine meninger og synspunkter på viktige skolesaker gjennom kronikker, leserinnlegg og brev til politikere.

En stor del av denne jobben gjøres opp mot politiske myndigheter i Oslo. I alt 60 statlige arbeidsplasser innenfor kunnskapssektoren skal flyttes ut av Oslo.

- Flyttevedtaket ble gjort uten at vi fikk uttale oss, vi ble orientert bare timer før flyttingen ble annonsert og vi har aldri fått komme med innspill vedrørende konsekvenser for vårt arbeid. Vi ønsker at man tar en pause i hele flytteprosjektet og gjør en skikkelig konsekvensvurdering, sier Gunn Iren Müller.

Ap: - Arrogant av Sanner

Under spørretimen i Stortinget forrige uke var både Arbeiderpartiet og SV tydelig negative til prosessen rundt flyttingen av FUG. Flere ganger ble Sanner bedt om ta et møte med Gunn Iren Müller og FUG, noe statsråden ikke svarte tydelig på.

- Det er rett og slett arrogant at Sanner ikke engang vil møte foreldreutvalgene for å lytte til deres bekymringer. Når de så tydelig sier at dette vil gå utover deres viktige arbeid mener jeg Sanner burde vise litt fleksibilitet, sier Torstein Tvedt Solberg (Ap) til Dagbladet.

Jan Tore Sanner forteller Dagbladet at han har valgt å legge FUG til Bø fordi det er «overkommelig» nærme Oslo.

- En viktig oppgave for utvalgene er å jobbe opp mot ulike myndigheter i Oslo. Derfor har regjeringen valgt en lokalisering for utvalgenes sekretariat med overkommelig reisevei og relativt godt utbygd kollektivtilbud, sier Sanner til Dagbladet.

Det er 144 kilometer fra Stortinget til Bø i Telemark.

Moderne arbeidsliv

Sanner legger til at utvalget vil «passe godt inn i Bø».

- Med moderne arbeidsformer og teknologi er geografisk avstand mindre relevant, hevder han.

Dagbladet har spurt Jan Tore Sanner om han, i lys av sitatet ovenfor, ikke kunne tenke seg å flytte hele Kunnskapsdepartementet fra Oslo til Bø i Telemark, like godt.

Statsråden har foreløpig ikke besvart spørsmålet.

Møte med FUG

Beskyldningene om svak prosesshåndtering og dårlig samarbeid med FUG avviser kunnskapsministeren momentant.

- Departementet har hatt tett oppfølging og samarbeid med sekretariatet etter beslutningen, i tråd med god praksis for slike prosesser, sier Sanner.

- Vil du møte FUG for å diskutere saken?

- Jeg har halvårlige møter med dem. Neste møte er planlagt i løpet av mai eller juni, og vi vil snarlig ta kontakt med FUG for å få på plass et møte for å diskutere saker vi skal samarbeide om i tiden som kommer.

- Svadasvar

Gunn Iren Müller sier hun ikke kjenner til møtet Sanner nevner for Dagbladet.

- Jeg har ikke hørt et pip om noe møte før sommeren og siden jeg jobber fullt, er det ikke bare å komme på møte når som helst heller. Sånt må avtales i god tid, sier FUG-lederen.

- Sanner vil ta «hele landet i bruk». Da må noen flytte på seg. Denne gangen ble det FUG. Sånn er vel bare livet?

- Hver gang vi prøver å ta dette opp får vi slike svadasvar om at «ja, det er tøft med flytting». Det er ikke selve flyttingen vi er så opptatt av, selv om den også er blitt dårlig håndtert. Det vi er opptatt av er hvor svekket vår slagkraft er etter flyttingen. Å prøve å feie bort dette som noe som går over av seg selv er bare tull, sier Müller til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media