Skolevalget: Krisevalg for Frp, ikke vært dårligere siden 1993

Arbeiderpartiet kan bli vinneren.

SÅ LANGT: Elevene har gitt sine stemmer, som i skrivende stund telles opp. Prognosene så langt kan gi en pekepinn på hvordan det vil gå i valget til uka. Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SÅ LANGT: Elevene har gitt sine stemmer, som i skrivende stund telles opp. Prognosene så langt kan gi en pekepinn på hvordan det vil gå i valget til uka. Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge TV 2s første prognoser av valgresultatene etter skolevalget, ser det ut til at Arbeiderpartiet blir årets vinner med en oppslutning på 30,3 prosent. Det melder kanalen i 16-tida tirsdag ettermiddag.

Verre er det for Frp, som går tilbake med 3,9 prosent til 11,7 prosent. Det er den laveste oppslutningen partiet har hatt i et skolevalg siden valget i 1993, ifølge kanalen.

Tallene baserer seg på resultatet fra de skolene som så langt i kveld har offentliggjort sine resultater.

MDG på andreplass Det endelige resultatet er klart først klokka 20 i kveld.

IKKE LIKE BLID I DAG? Slik så det ut da Høyre og Erna Solberg vant skolevalget i 2013. Det ser ikke ut til at de er like populære blant landets skoleelever i år. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
IKKE LIKE BLID I DAG? Slik så det ut da Høyre og Erna Solberg vant skolevalget i 2013. Det ser ikke ut til at de er like populære blant landets skoleelever i år. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Frp har gått tilbake på flere meningsmålinger de siste ukene, til tross for at Siv Jensen fridde til velgerne med sin kontroversielle oppfordring til boikott av Syria-avtalen.

Høyre gjør det dårligst i de første prognosene, og går tilbake med 9,8 prosentpoeng - til cirka 18,4 prosent, ifølge TV 2. De stakk av med seieren ved skolevalget i 2013.

Miljøpartiet De Grønne har på sin side gjort det svært bra i kveldens første prognose - og har 6,8 prosent av elev-velgerne. Venstre ligger også på 6,8 og SV på 6,9. Senterpartiet ligger på 5,8 prosent og Rødt på 4,5 prosent.

- Fra morgen til kveld Krf ligger så langt på 3,4 prosent, skriver TV 2.

Skolevalgets resultat pleier å gi en god pekepinn på hvordan resultatet i det landsomfattende valget vil bli. Først neste uke går nordmenn til valgurnene.

- Dette skolevalgresultatet er en skikkelig vitamininnsprøytning fram mot valgdagen 14. september, sier AUF-leder Mani Hussaini i en pressemelding etter at de første prognosene kom i ettermiddag.

-  Samtidig er det viktig at vi ikke lener oss tilbake og tror jobben er gjort. Vi må stå på fra morgen til kveld i en snau uke til for å vise at vi har den beste og mest rettferdige politikken, sier Hussaini.

Ny rekord I slutten av august var rekordmange elever påmeldt til skolevalget. 190 000 elever fra 400 videregående skoler hadde da sagt at de ønsket å stemme, skrev NTB.

Skolevalget har blitt arrangert femten ganger siden det ble introdusert i 1989.

Dagbladet følger saken.

LES OGSÅ: - Frp sier at de er partiet for folk flest, men de ser ikke hva folket ønsker.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram