- Skoleveskene våre koster 60 kroner

På Foss vgs fant Dagbladet vesker fra 60 til 6000 kroner

BÆRENETT : Anniken Høeg Haøvorsen (17), Anna With (17), Tora Dahl (18) og Håkon Blystad (17) har skolebager til 60 kroner, bortsett fra Tora Dahl som har en Fjällreven-sekk til 700 kroner. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BÆRENETT : Anniken Høeg Haøvorsen (17), Anna With (17), Tora Dahl (18) og Håkon Blystad (17) har skolebager til 60 kroner, bortsett fra Tora Dahl som har en Fjällreven-sekk til 700 kroner. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går uttalte Kristin Oudmayer at hun blir sint på foreldrene når elever har skolevesker som koster opptil 9000 kroner.

Dagbladet har snakket med elever ved Foss videregående skole om prisen på skolevesker, og hvor mye penger de selv bruker på klær og vesker.

Mulberry til 6000 kroner

Thea (17) har fått sin Mulberry-veske av i konfirmasjonsgave av foreldrene sine, og anslår at den koster rundt 6000 kroner.

- Jeg kan skjønne at mange opplever press. Samtidig er ikke det noe jeg har opplevd selv, sier hun.

Hun legger til at hun ikke går med veska fordi den er dyr, men fordi hun syns den er fin.

- Jeg har også mange vesker som ikke er dyre, sier hun.

Malin Charlotte Mathisen (17) forteller at hun gikk på en skole hvor mange opplevde at det var et press om å ha dyre klær og vesker, og at dette også var noe som ble tatt opp av skolen.

- Jeg er fra Nordstrand, og der var det mange som sa de opplevde at det var mye press, uten at jeg selv opplevde det. Samtidig så har jeg også kjøpt de tingene jeg har fordi jeg syns de er fine, ikke fordi de var dyre, sier Mathisen. Hun har selv en veske fra Jack & Jones til 2500 kroner.

- Jeg syns det er mange penger å bruke på ei veske. Jeg har mange venner med Michael Kors-vesker, men det syns jeg blir for dyrt, sier hun.

Begge får penger av foreldrene til å kjøpe det de trenger. De er også opptatt av at de dyre tingene de har fått er av god kvalitet som varer i mange år.

Bærenett til 60 kroner En gjeng med ungdommer kommer gående gjennom skolegården, tre av dem med bærenett og én med Fjällräven-sekk.
De vil gjerne snakke med Dagbladet om skolevesker.

- Vi går med sånn veske, sier de leende, og holder fram tre like bærenett.

Etter litt fram og tilbake kommer de fram til at bærenettet kostet 60 kroner.

- Det er revynettet fra årets Foss-revy, sier Anna With (17) til Dagbladet.

- I dag har vi ikke vanlig undervisning, ellers ville jeg nok gått med sekk. Jeg er så redd for å ødelegge ryggen, skyter Anniken Høeg Halvorsen (17) inn.

- Du høres ut som en pensjonist, ler en av de andre ungdommene.

Én av elevene som går med sekk er Tora Dahl (18). Hun har en Fjällreven-sekk som hun fikk til jul, men er ikke sikker på hva den koster.

-Tusen? foreslår fotografen.

-Nei, er den så dyr?, svarer hun.

- Jeg vet ikke hva den koster, men jeg trodde ikke den kostet så mye.

Får penger av foreldrene På spørsmål om hvor mye de bruker på klær, sko og vesker i måneden blir de usikre.

- Jeg bruker null på klær og sko. Pengene mine går til mat og kaffe, sier Dahl.

- De fleste tar vel klær fra foreldrenes skap og gjør det til sitt eget?, sier Anniken Høeg Halvosen, og legger til at hun uansett ikke har penger til å dra på shopping.

- Vi sparer til å dra på interrail, forklarer Anna With. De er enige om at de heller vil bruke penger på opplevelser enn dyre ting.

De tingene de trenger får de som regel av foreldrene, forklarer de. Nye ytterjakker og vintersko er det foreldrene som betaler.

- Jeg står slalom, og det koster veldig mye. Men hverdagstøy koster kanskje 5-6000 i løpet av et år, sier Håkon Blystad.

De andre sier at de bruker omtrent tilsvarende.

Skinnvesker til 3000 Lars Hovland (17) og Mads Nymoen Urfe (17) bruker ikke bærenett. De har begge skinnvesker til rundt 3000 kroner.

- Det er ganske mye penger, konstaterer Mads Nymoen Urfe.

Hovland er enig i at det er dyrt, men legger til at veska er en langsiktig investering.

- Den holder i flere år, så sånn sett er det likevel verdt å bruker litt penger på.

- Jeg er enig, men 9000 kroner, som enkelte bruker, er mye for én ting, spesielt når man tenker på at mange jenter har flere vesker, og dyre jakker også videre, sier Nymoen Urfe.

De kommer fram til at de nok bruker mellom 18 og 20 000 kroner i året på klær, sko og vesker.
- Men jenter er nok dyrere. Jeg har en søster på tretten, og hun skulle nok gjerne hatt en sånn veske til 9000 kroner, sier Mads Nymoen Urfe.

Begge får penger av foreldrene til å kjøpe klær og vesker. Lars Hovland har jobb ved siden av skolen, og sier at han har blitt mer bevisst på hva ting koster etter at han begynte å tjene egne penger.

- Vi ser jo hva ting koster, og vi blir jo mer opplyst om hva vi bør bruke penger på. Jeg tenker nok mer over det etter at jeg fikk jobb, sier han.

SKINNVESKER : Mads Nymoen Urfe (17) Lars Hovland (17) går på Foss VGS og har begge skolebager til 3000 kroner. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SKINNVESKER : Mads Nymoen Urfe (17) Lars Hovland (17) går på Foss VGS og har begge skolebager til 3000 kroner. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer