Skoløs pave på moské-besøk

Pave Johannes Paul II gikk inn i kirkehistorien i dag. Med hvite tøfler gikk han inn i muslimenes fjerde helligste moské, Umayyade-moskéen i Damaskus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johannes Paul II er den første romersk-katolske paven som har vært i muslimenes hellige sted, moskéen. Paven fulgte den muslimske tradisjonen og tok av seg skoene før han gikk inn i den teppebelagte moskéen i Syria i dag.

Med de muslimske religiøse overhodene ved sin side stoppet paven ved døperen Johannes' grav. Her ba han kristne og muslimer om å tilgi hverandre for alle de gangene de har krenket hverandre.

Sliten

Paven er på et fire dagers besøk i Syria. Det stramme programmet tar på den 80-årige paven, og ifølge CNN kunne man se at Johannes Paul II var synlig sliten i dag.

Paven startet dagen på byens fotballstadion, hvor 40.000 syrere møtte opp for å få et glimt av det romersk-katolske overhodet.

- Fred være med dere alle, sa den snart 81 år gamle pave Johannes Paul II på arabisk.

Til stor applaus.

- I dette hellige landet må kristne, muslimer og jøder arbeide sammen for at alle mennesker blir respektert og får like rettigheter. Da kan de leve i fred og gjensidig forståelse, fortsatte paven.

Syriske offisielle og talsmenn for Vatikanet beskriver pavens besøk som viktig for relasjonene mellom katolikker og muslimer.

  • Paven her gått inn i kirkehistorien før: I 1986 var han den første paven som besøkte en jødisk synagoge.
  • I morgen vil paven besøke den ødelagte byen Quneitra som ligger på Golan-høyden. Byen ble ødelagt av israelske styrker før den ble gitt tilbake til Syria i 1974. Syria har ikke gjort noe for å bygge opp byen etter Israels ødeleggelser. Byen blir ofte omtalt som spøkelsesbyen på Golan.
<B>SLITEN: Pave Johannes Paul II tok seg en pust i bakken i det tettpakkede programmet i Damaskus.
POPE-MOBILEN: Pave Johannes Paul II passerer et reklameskilt i Damaskus i sin «pope-mobile» .
TOPPMØTE: Syrias Mufti Sheikh Ahmad Kuftaro møtte pave Johannes Paul II i Omayyad-moskeen.
PAVEN FORAN MOSKEEN: Pave Johannes Paul II forlater Omayyad-mokseen i Syrias hovedstad Damaskus. Moskeen er bygd over graven til døperen Johannes’ grav.