Skomaker Gates?

EU-kommisjonen mente Microsoft ville styre hvordan vi spiller av mediefiler, og ga selskapet en rekordbot. Nå går Bill Gates til motangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Den litt underlige yrkestittelen ble tildelt Gates av Jean-François Bellis i EUs domstol i Luxemburg denne uka. Skomakeren er egentlig Microsoft, og lissene er programvaren vi bruker til å spille av lyd- og videofiler på datamaskina. For å forklare må vi skru tida tilbake til mars 2004. EUs konkurransekommissær Mario Monti bestemte da at Microsoft hadde for stor makt over Europas datamarked. Hjernen bak selskapet, Bill Gates, selger nå Windows operativsystem til 95 prosent av alle stasjonære PC\'er i hele verden. Det har gjort ham til verdens rikeste mann.

MEN IFØLGE Monti prøver Microsoft å kvele konkurrenter ved å levere Windows Media Player som standardvare med Windows operativsystemer. Programmet er allerede innstallert, og det spenner beina under alternativer som for eksempel Realplayer. Kommissæren bestemte at Microsoft hadde utnyttet sin monopolsituasjon. Selskapet fikk en rekordbot på 3,9 milliarder norske kroner, og ble beordret til å produsere en versjon av Windows XP uten Media Player. Konkurrentene skulle også få tilgang til teknisk informasjon om hvordan de kunne gjøre sine programmer kompatible med Windows.

NÅ ER DET omkamp i Luxemburg. Microsoft har sendt en hær på 60 advokater og dataeksperter til EUs juridiske slagmark. De blir ledet av tungvekteren Brad Smith. Hans mål er at EUs egen domstol kjenner kommisjonens vedtak ugyldig. Det var bakgrunnen for at Jean-François Bellis, én av Smiths advokater, begynte å prate om sko i en rettsak som handler om programvare. Windows XP N, versjonen uten Media Player, ble nemlig en flopp. Bare 1787 kopier av versjonen var bestilt. Til sammenligning solgte selskapet 35 millioner vanlige Windows-enheter i Europa over samme periode.

DET BRUKER Microsoft nå til sin fordel. For hvem vil vel kjøpe en utgave av Windows XP som ikke har programvare til å spille av mediefiler? -  Man må spørre seg om det er noen etterspørsel etter sko uten lisser, sa Bellis. Windows XP N ble kun kjøpt ved en feiltakelse, eller av folk som ønsket en souvenir av et program designet av byråkrater i EU, hånet Bellis. Microsoft mener at Media Player er en del av operativsystemet og ikke selvstendig programvare. Dessuten viser suksessen til iTunes og Adobes Macromedia Flashplayer at folk også etterspør Microsofts konkurrenter.

MEN EU-KOMMISJONEN slår kraftig tilbake, med bare halvparten så mange advokater som Microsoft. Mer enn 70 prosent av alle PC\'er solgt i Europa har nemlig bare et multimedia-program. Å bytte til et annet merke tar tid og koster ofte penger, argumenterte EU-kommisjonens advokat Per Hellstrøm. Han viste også til lekkede interne epost som angivelig viser at topplederne gikk aktivt inn for å skvise ut konkurrenter på markedet. Så tok Hellstrøm i bruk Microsofts egen analogi. Microsoft sammenligner seg med en skomaker uten lisser. Men er det ikke heller slik at forbrukeren blir nektet å kjøpe lisser av andre enn skomakeren?